Veštačko ostrvo sa vetroelektranama „niče“ u Severnom moru

Holandska nacionalna energetska kompanija „Tenet“ planira da u Severnom moru izgradi veštačko ostrvo koje bi trebalo da služi kao podrška najvećoj svetskoj farmi vetroelektrana.

Prema najnovijim planovima, ostrvo će biti smešteno na podmorskoj peščanoj uzvisini Dodžer benk, koja se nalazi 100 kilometara severoistočno od obale Engleske, ka Danskoj, prenosi portal Firecroft.

Kako se navodi, Dodžer benk je veoma plitak i nalazi se na 20 metara morske dubine, a proteže se na površini od 260 kilometara, sa širinom od gotovo 65 kilometara.

Položaj ostrva omogućiće da se energija šalje u Holandiju, Veliku Britaniju, Belgiju, Nemačku i Dansku, a nedavni izveštaj kompanije pokazao je da bi ovakvo ostrvo moglo da bude jeftinije od konvencionalnih vetroelektrana i međunarodnih kablova za napajanje.

Ukoliko se sve bude odvijalo po planu, projekat bi mogao da bude završen do 2027. godine.

broj komentara 7 pošalji komentar
(četvrtak, 04. jan 2018, 10:00)
anonymous [neregistrovani]

Klasicni hidro---sistem....???

Isti broj klasicnih turbina iste snage...
Sa dvostrukim reverzibilnim efektom na kanalu Dunav -- Tisa.
Kostao bi pet puta manje.. Bio bi istovremeno pet puta produktivniji ,
kvalitetniji, stabilniji i dugotrajniji.
Plus.
Usput rjesava problem navodnjavanja koji danas imamo u Backoj.

(sreda, 03. jan 2018, 17:54)
anonymous [neregistrovani]

Nije samo vjetar dovoljan

To ostrvo sto gradi Tannet je u stvari "razvodna stanica" za okolne parkove vjetrenjaca i cijena mu je 1,5 milijardi € a jedan park u blizini "Gemini" snage 600MW (150 turbina) kostao je (po projektu) 2,5 milijarde a cijena stuje je € 170/MWh, veoma skupa i narednih 15 godina ce biti subsidiran od drzave sa ukupno 4,5 milijardi da bi bio konkurentan kopnenim centralama. A nije jedini park i sve u ime "zelene" energije. Na kraju ipak potrosac to sve placa. Velike investicije (i zarade) za velike igrace.

(sreda, 03. jan 2018, 14:02)
anonymous [neregistrovani]

re: Skupa energija

Uopste nije skupa, naprotiv, jeftinija od gasa, usput vjetra na tom podrucju nikad ne nedostaje,naprotiv, sve ga je vise i sve je jaci.

(sreda, 03. jan 2018, 13:03)
anonymous [neregistrovani]

Lepa vest.

Svaca cast.
Kamo srece da ih je sto vise, a ratova sto manje.

(sreda, 03. jan 2018, 12:21)
anonymous [neregistrovani]

Skupa energija

Pored svih "pro" i "kontra" (dug spisak) najveci nedostatak je, jednostavno receno, kad nema vijetra nema ni struje. Tako da konvencionalne centrale (gas, ugalj, voda, nuklearne) za stabilno snabdijevanje energijom ostaju primarne. Potrosac ce placati skupu zelenu energiju koja je trenutno "trend". Dok jedni grade park vjetrenjaca istovremeno samo luka Roterdam godisnje pretovari 18 miliona tona uglja.

(sreda, 03. jan 2018, 11:32)
anonymous [neregistrovani]

Kina je napravila vojnu bazu

Ovi prave elektranu za sve drzave unaokolo.

(sreda, 03. jan 2018, 11:00)
Dejan [neregistrovani]

svašta

Da li će i Holandija da dobije packe od Amerike kao što je to bio i slučaj sa Kinom kada su kinezi sagradili veštačko ostrvo i "proširili" svoju teritoriju ?