Elektronske želje – SMS i društvene mreže šalju pisane čestitke u zaborav

Doček Nove godine, kao i prvi januar su dani kada potrošimo najviše energenata, posebno struje. Zbog povoljnih vremenskih prilika nije bilo rekorda u potrošnji struje ali jeste, što se i očekivalo, u čestitkama. I to elektronskim putem. Samo u novogodišnjoj noći sa mreža VIP i „Telenor“ poslato je gotovo 19 miliona poruka.

U danu ispraćaja stare i dočeku nove godine struja se ne štedi. Važno je da kuća bude topla, a trpeza da se spremi i da napolju sve sija. Za to smo 31. januara potrošili 102 miliona kilovat sati struje. To je za trećinu manje od ranijih rekoda, ali EPS će doček 2018. godine ipak ubeležiti, i to pozitivno.

„Ono što je bitno kopletan konzum je proizveden ovde u Srbiji, dakle srpska struja bez uvoza i tako ćemo nastaviti“, kaže v.d. generalnog direktora EPS-a Milorad Grčić.

Kada govorimo o prazničnim rekordima, jedan iz godine u godinu ide u sve veći minus – pisanje novogodišnjih čestitki godovo da je palo u zaborav. Retki su oni koji drže do te tradicije i uglavnom su to stariji građani.

Iako su čestitke porukama sa mobilnih telefona i dalje vrlo popularne, primat u čestitanju preuzimaju društvene mreže. A operateri beleže i do tri puta veću razmenu podataka sa svojih mreža.

Oni koji SMS ne vide kao moderan način čestitanja okreću se Fejsbuku, Vajberu, Votsapu, pa čak i društvenoj mreži prvenstveno namenjenoj razmeni fotografija Instagramu.

Kako šaljemo čestitke i u kom broju nije ni važno, bitno je da su dobronamerne i iz srca.

broj komentara 2 pošalji komentar
(sreda, 03. jan 2018, 13:35)
anonymous [neregistrovani]

romantično

Ništa ne može da zameni prelepe starinske čestitke za Novu godinu!

(sreda, 03. jan 2018, 10:00)
anonymous [neregistrovani]

Brzo vijeme ili "skupo dodje"

Ja mojoj familiji uporno saljem "staromodne" cestitke postom a za uzvrat dobijam SMS-ove i kritike sto me nema na Fejsu i Viberu. Jer i SMS kosta. Moja sramota.