Japanska firma nudi zaposlenima deo plate u bitkojnima

Zaposleni u japanskoj internet firmi „GMO grupa“ naći će se od početka iduće godine u malobrojnom društvu radnika u svetu koji će deo plate primati u - bitkojnima.

Japanska kompanija ponudila je svojim radnicima, kojih ima više od 4.000, mogućnost da deo zarade dobijaju u toj najvrednijoj kriptovaluti, prenosi britanski javni servis Bi-Bi-Si.

Kritičari kažu da je to marketinški štos, najavljen u vreme najvećeg globalnog interesovanja za finansijske tehnologije, koje sa sobom nose i rizik zbog volatilnosti ove valute koja je prošle nedelje dramatično pala, ali se od tada oporavila za više od 50 odsto.

Šta će ova promena u isplati primanja zaista značiti za poslodavca i zaposlenog?

Plate u bitkojnu se obično isplaćuju u skladu sa vrednošću digitalne valute u dogovorenom datumu i vremenu. Jednostavna računica pokazuje da ako je cena bitkojna 10.000 dolara, a zaposleni je odlučio da deo plate u iznosu od 1.000 dolara prima u digitalnoj valuti, on će dobiti 0,1 bitkojn.

Zaposleni koji izaberu da odmah prodaju digitalnu valutu, primiće u gotovini isto onoliko koliko bi im taj deo plate iznosio u nacionalnoj valuti (pod uslovom da su prodaju dogovorili unapred).

Oni koji se odluče da čuvaju kriptovalutu bilo jedan dan, nedelju ili godinu, mogu da prođu dobro ili loše, jer tih 1.000 dolara mogu posle izvesnog vremena da vrede 5.000 dolara ili ništa.

Zato neki tvrde da isplata zarada u bitkojnima u stvari podstiče ljude da se kockaju.

„Ako zaposleni prima platu u bitkojnima, to je kao da prima lutrijski loz. Oni samo učestvuju u igri“, rekao je Masimo Masa, profesor finansija na poslovnoj školi INSEAD.

Radnici treba da znaju da „nema garancije da će cena digitalne valute rasti jer ona nema nikakvu unutrašnju vrednost, nema nikakvo 'pokriće'“, naveo je Masa, dodajući da takve šeme nikada ne smeju da budu obavezne.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво