Rusija gubi satelite?

Nakon drugog peha sa satelitima u poslednjih mesec dana, ruski stručnjaci uspeli su da uspostave vezu sa angolskim telekomunikacionim satelitom „AngoSat-1“.

„Stručnjaci su uspeli da povrate komunikaciju sa satelitom 'AngoSat-1' i očitaju telemetrijske podatke sa njega“, rekao je neimenovani izvor za Tas.

Portparolka ruske raketno-kosmičke korporacije „Energija“ potvrdila je ranije danas da je Rusija izgubila kontakt sa prvim angolskim telekomunikacionim satelitom „AngoSat-1", koji je lansiran u utorak sa kosmodroma „Bajkonur“.  

Ovo je drugi slučaj gubitka satelita za Rusiju u proteklih mesec dana. Najpre je izgubljen kontakt sa meteorološkim satelitom „Meteor-M“, a sada ruski stručnjaci ne mogu da komuniciraju sa angolskim telekomunikacionim satelitom „AngoSat-1“.

Kako je rekao zamenik premijera Rusije Dmitrij Rogozin, koji je zadužen za svemirsku industriju, satelit „Meteor-M“ vredan 45 miliona dolara, izgubljen je zbog „sramotne programerske greške“, prenosi Rojters.

Na pitanje novinara da li je vreme za promene u ruskoj agenciji za istraživanje kosmosa „Roskosmos“, portparol Kremlja, Dmitrij Peskov, rekao je da se situacija analizira.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво