Crnogorska „Vikipedija“ na testu

Na globalnoj mreži od 16. decembra dostupna je probna verzija „Vikipedije“ za Crnu Goru. Projekat je inicirala grupa crnogorskih entuzijasta, a prva postavljena odrednica je o crnogorskom jeziku za koji se kaže da je sastavni deo štokavskog jezičkog sistema.

Zahtev za stvaranje crnogorske Vikipedije će biti odobren kada na crnogorskoj Vikipediji bude dovoljno napisanih članaka.

Kada zahtev bude odobren, sav sadržaj će biti premešten iz inkubatora na zvaničnu Vikipediju. Do juče je postavljeno desetak tekstova.

Hronološki, prva je postavljena odrednica koja definiše crnogorski jezik, piše Pobjeda, a prenosi RTCG.

Ova odrednica je postavljena 19. decembra.

broj komentara 5 pošalji komentar
(nedelja, 31. dec 2017, 13:33) - Pošteno govoreći [neregistrovani]

Čestitke Crnogorcima

Inače niko se ne buni u takozvanom "regionu" (sem jednog dijela u Srbiji) zbog činjenice da je sasvim normalno da svaka suverena zemlja polaže pravo na svoj jezik ma kako on da se zvao u ovom slučaju Crnogorski jezik. Iste su tenzije od strane jednog dijela Srbije i glede Bosanskog (Bosanskohercegovačkog) jezika kojeg također ne priznaju (dok sa druge strane svi priznaju Srpski jezik kao jezik ortodoksnog naroda u Srbiji) a sa takvim dojmovima je nemoguće graditi kakve-takve prijateljske odnose u takozvanome "regionu" odnosno svijetu.

(četvrtak, 28. dec 2017, 03:03) - anonymous [neregistrovani]

Не занимају ме одавно

За мене је Црна Гора одавно отписана прича када је показала своје лице и одрекла се Његоша, ћирилице, изворне заставе, када је у Србији почела да гледа највећег непријатеља, осим кад треба да се о њу окористи - онда јој нема ближег од Србије. Нека им је са срећом, шта год радили, имају своју државу и то је то. Само не знам зашто се Србија коначно не одреди јасно према њима као и према другим суседима - на равноправним основама?!

(sreda, 27. dec 2017, 16:55) - anonymous [neregistrovani]

podne

Crnogorska wikipedia moci ce da se cita samo od podneva, nikako u cik zore pre toga. Hoj - ha.

(sreda, 27. dec 2017, 15:38) - Podgorica [neregistrovani]

Vazda Crnogorci

Sta drugo reci, srce mi je puno...Oj junacko nase leglo, Viva Vero Montenegro! Neka je vjesna Crna Gora

(sreda, 27. dec 2017, 13:21) - Милош [neregistrovani]

Заборав

Кад људи уз помоћ ватикана забораве своје претке и своје порекло.некад се причало да папир трпи све, а сад интернет