„Epl“ priznao da namerno usporava starije „ajfone“

Američki tehnološki džin „Epl“ potvrdio je sumnje mnogih vlasnika „ajfona“, otkrivajući da namerno usporava neke modele tog uređaja zbog njihove starosti.

Mnoge mušterije odavno sumnjaju u takvu praksu „Epla“, ističući da kompanija to radi kako bi podstakla ljude da kupuju novije modele.

„Epl“ je to sada i potvrdio, ali su iz kompanije rekli da to čine zbog toga što telefonske baterije slabe tokom vremena, pa žele da produže radni vek tih uređaja.

Praksa je potvrđena nakon što je jedna od mušterija podelila radne testove na Reditu, koji su pokazali da je njen „ajfon 6S“ znatno usporio tokom vremena, ali je naglo ubrzao sa radom kada je baterija zamenjena.

„Kada sam uzeo bratov 'ajfon 6 plus' njegov je radio brže nego moj. Tada sam znao da nešto nije u redu“, napisala je mušterija.

Sajt za tehnologiju Gikbenč (Geekbench) posle toga je analizirao nekoliko „ajfona“ sa različitim verzijama operativnog sistema iOS i potvrdio da su neki od njih zaista namerno usporavani sa radom.

„Epl“ je potvrdio da je napravio promene u operativnom sistemu kako bi bolje upravljali starijim baterijama u nekim uređajima, jer su njihove baterije oslabile tokom vremena.

„Litijum-jonske baterije slabe i ne mogu da snabdevaju uređaj potrebnom količinom energije u hladnim uslovima, kada su nedovoljno napunjene ili stare, što može da uzrokuje neočekivano gašenje uređaja kako bi zaštitilo elektronske komponente“, istakli su iz „Epla“.

„Prošle godine smo uveli promenu u operativni sistem za 'ajfon 6', 'ajfon 6S' i 'ajfon SE' kako bi ujednačili snabdevanje strujom komonenti uređaja i sprečili neočekivana gašenja“, dodali su iz kompanije.

Prema njihovim rečima, te promene su proširene kako bi obuhvatile i modele „ajfona 7“ sa verzijom operativnog sistema 11.2, a planira se da se obuhvate i ostali uređaji.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво