Kako se u Srbiji mogu koristiti bitkoini?

U Srbiji se može trgovati bitkoinima, ali treba nam i zakon o trgovanju kriptovalutama, koji je u Evropskoj uniji već na snazi. Da bi se to desilo, neophodno je najpre podučiti građane i zaposlene u državnoj administraciji o značaju upotrebe novih valuta, takozvanih koina, rečeno je na skupu o kriptovalutama u Privrednoj komori Srbije.

Jutros je bitkoin vredeo oko 16.700 dolara, ali se ne može sigurno predvideti koliko će vredeti sutra. Procenjuje se da se bitkoin neće svakodnevno koristiti jer su transakcije skupe. Stručnjaci kažu da je za velike transakcije isplativiji od standardnog bankarskog sistema.

Evropska unija je već donela regulativu o kriptovalutama, pa se očekuje da će i Srbija u narednih pet godina dobiti takav zakon.

Postoje predrasude da je trgovanje kriptovalutama "finansijski balon" i da je u pitanju piramidalna prevara. Bitkoinom se trguje kao i svakom drugom valutom, ali ne na berzama već preko "menjačnica", kažu u beogradskom Centru za ekonomska istraživanja.

"Bitkoinom se trguje relativno lako, može se lako i koristiti i već postoje debitne kartice za bitkoin. Možete da platite bilo koju robu ili uslugu u Srbiji, a da trgovcu izađe račun u dinarima. Znači vrši se momentalna konverzija iz bitkoina u dinare. Može se koristiti bilo gde, gde se prihvataju Viza i Master Kard kartice", kaže Nikola Korbar, direktor Centra za ekonomska istraživanja Beograd.

Više od 90 odsto koina u svetu je u rukama četiri i po odsto bogataša. U Srbiji se, za sada, bitkoin malo koristi. U upotrebi kriptovaluta u svetu prednjače azijske i afričke zemlje i zemlje Južne Amerike u kojima je bankarski sektor nerazvijen.

Bitkoini su, prema oceni stručnjaka, najzaštićenije valute na planeti jer ih je, kako kažu, nemoguće falsifikovati.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара