Rekordna vrednost bitkojna – čak 9.687 dolara!

Da ste 2010. prodali starog juga za 500 evra i kupili bitkojne, danas bi oni vredeli 400 miliona dolara. Danas je ovaj novac koji nastaje u kompjuteru prvi put probio granicu od 9.000 dolara za jedan bitkojn, tačnije dostigao je vrednost od 9,687 dolara. Od početka godine vrednost mu je porasla deset puta. Sada se mnogi pitaju da li da ulože u bitkojn ili je reč o balonu koji će pući i nestati kao i sav novac uložen u njega.

Virtuelna valuta a posledice stvarne. Iako su mnogi potcenjivali postojanje bitkojna i očekali njegov krah, on je za samo godinu dana mnoge vlasnike te valute učinio bogatašima.

Šta je uticalo na njegovu tražnju i eksploziju rasta u 2017? Stručnjaci smatraju da nekim investitorima bitkojn služi kao sredstvo sticanja bogatstva, a nekima za očuvanja vrednosti kapitala?

„Imamo primer da će Čikaška robna berza 11. decembra na svom zvaničnom trgovanju uvrstiti i fjučers ugovor na bitkojn“, ističe Aleksandar Zavišić, investicioni savetnik Kapital RS.

Objašnjava da je Čikaška berza najveća robna berza na svetu i izlazi u susret brojnim investitorima ulagačima koji žele da diversifikuju rizik, odnosno da se zaštite od nepredvidivih cenovnih kretanja u bilo kojoj valuti pa i bitkojna.

Bitkojn se može steći takozvanim rudarenjem, umrežavanjem računara kako bi se bitkojn zaradio rešavanjem složenih matematičkih algoritama. Može se zaraditi na berzi kladeći se na njegov rast ili pad, ali i kupovati i prodavati na bankomatima kojih ima i u Srbiji.

„Trenutno u Srbiji bitkojnom možete plaćati ručak u restoranu, možete plaćati piće na nekoliko mesta. Lanac objekata koji će da prihvate bitkojn se širi i moći ćete od turističkih aranžmana i drugih roba da platite na taj način“, navodi softverski inženjer Ivan Đukić.

Da ste na primer pre godinu dana prodali svoj stan za 50.000 evra i kupili bitkojne, danas biste mogli da kupite osam takvih stanova. Međutim, mnogi su poučeni lošim iskustvom propalih štediša „Dafiment“ i „Jugoskandik“ banke pa se pitaju da li je trenutak da ih kupuju ili prodaju.

„Da li je ovo vrh bitkojna, to još uvek ne znamo. Kapitalizcija bitkoina je još uvek relativno mala, tako da u bliskoj budućnosti ne treba očekivati nekakav krah. Izazovi i problemi ipak postoje, naša Narodna banka tvrdi da svi koji se bave kupoprodajom bitkojna to čine na sopstveni rizik“, ukazuje Branislav Jorgić, berzanski stručnjak.

Prvi problem je, dodaje, to što bitkoin nema kontrolu nad emisijom u ovom procesu rudarenja odnos pronalaženja bitkojna.

„Drugi problem je što primalac bitkoina može da bude anonimna ličnost tako da primaoci bitkojna mogu koristiti kriminalne grupe i terorističke organizacije“, napominje Jorgić.

Ipak, svetski ekonomisti polako priznaju da na virtuelne valute treba gledati sa manje podcenjivanja. Problemi koje takve valute mogu izazvati se rešavaće države, ali onog trenutka kada te valute počnu da ugrožavaju vodeće svetske valute.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво