Srbija ulazi u projekat nuklearne budućnosti

Najveći centar za nuklearna istraživanja u svetu CERN trebalo bi da dobije novi akcelerator na čijoj izgradnji će raditi i 50 najboljih mladih srpskih naučnika, koji će dobiti specijalni obrazovno-inovacioni centar „Verokio“ u okviru kampusa Instituta za fiziku, piše „Sputnjik“.

Na obali Dunava u Zemunu, u kampusu Instituta za fiziku, u Srbiji će zapravo biti izgrađen jedan od centara CERN-a, Evropske organizacije za nuklearna istraživanja, u kojoj više od 15 hiljada najvećih svetskih stručnjaka otkriva tajne univerzuma.

Veliki hadronski sudarač, postojeći akcelerator CERN-a, smešten pod zemljom ispod teritorije Francuske i Švajcarske, našao je odgovore na najveća pitanja moderne nauke, ali može da radi još najviše tri godine.

Da bi na vreme bio izgrađen novi, potrebne su nove tehnologije, na kojima će raditi i naučnici iz Srbije.

Na projektima CERN-a već radi 30 naučnika iz Srbije. To su stručnjaci Instituta „Vinča“, Fizičkog fakulteta, Prirodno-matematičkog fakulteta Novosadskog univerziteta, a najviše ih je sa Instituta za fiziku, koji će biti centar mesta na kome će srpski naučnici dati doprinos izgradnji novog uređaja za ubrzavanje čestica.

Ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović kaže za Sputnjik da je reč o revolucionarnom projektu čije finansiranje sa oko pet miliona evra obezbeđuje Vlada Republike Srbije.

„Projekat 'Verokio' se sufinansira iz sredstava kredita Evropske investicione banke, a ostatak obezbeđuju međunarodni partneri“, navodi Popović.

Popović dodaje da će milion evra u projekat uložiti i sam Institut za fiziku, jer će se „Verokio“ nalaziti pod njegovim krovom. „Novac će biti utrošen na izgradnju objekata Centra površine tri hiljade kvadrata i objekta postrojenja za izradu prototipova, a opremićemo i specijale kabinete“, kaže ministar Popović.

„Cilj projekta je da zajedno sa strateškim partnerima Instituta za fiziku, a to su vodeći svetski centri, kao što su CERN ili INFN, mreža nacionalnih instituta Italije i DESI, najveće naučno postrojenje Nemačke, u saradnji sa Istraživačkom stanicom 'Petnica', poveže postojeće ekspertize na polju superračunarstva“, naglašava Popović.

„Reč je o modeliranju kompleksnih sistema, prikupljanju, vizuelizaciji i analizi velikih skupova podataka, razvoju i primena novih neinvanzivnih sistema. Sve te ekspertize treba da se fokusiraju na rešavanje konkretnih problema vezanih za razvoj novih generacija akceleratora i detektora“, objašnjava ministar.

Popović dodaje da je početak radova planiran za sledeću godinu, čim bude završen posao u vezi sa potrebnom dokumentacijom. On ističe da će kroz projekat „Verokio“ Institut za fiziku još jače i stručnije sarađivati sa svojim strateškim partnerima, vodećim svetskim naučnim centrima, a pre svega sa Institutom CERN.

Očigledno je, i svetski poznato, piše Sputnjik, da Srbiji ne manjkaju mladi naučnici, ali je činjenica da srpska privreda za njima kaska. Na pitanje da li je kao resorni ministar u uspeo da otvori pitanje saradnje srpske privrede sa CERN-om kaže da su on, premijerka Ana Brnabić i rukovodstvo Instituta za fiziku razgovarali o tome sa srpskim predstavnicima u CERN-u.

„To je sigurno jedan od elemenata koji ćemo u narednih šest meseci pokušati maksimalno da promovišemo u industriji Srbije, kako bi saradnja bila dvosmerna i u domenu u industrije. Čak i danas industrija Srbije ima udeo u CERN-u, naravno, iz ranijeg perioda, ali sada definitivno moramo učiniti mnogo na promociji“, naglasio je Popović.

Kako je dodao, potencijal koji danas postoji u Srbiji možda nije automatski adekvatan. „Uz male tehnološke, inovacione pomake, a time ću se lično baviti, siguran sam da ćemo u narednih godinu dana naći mogućnost da deo naše privrede koji može da da svoj doprinos u saradnji sa CERN-om tu priliku i iskoristi“, naveo je Popović.

Popović dodaje da bi presudnu ulogu u ovom delu saradnje mogle da imaju srpske kompanije koje se bave informacionim tehnologijama, jer one imaju najveći, u svetu poznat potencijal.

Srbija trenutno ima status pridruženog člana CERN-a, što joj omogućava da koristi sva prava kao i stalne članice najpoznatijeg naučnog instituta u istoriji.

U Srbiju za desetak dana stižu predstavnici CERN-a koji će o projektu „Verokio“ razgovarati sa premijerkom Anom Brnabić, jer Centar je jedan od sedam prioritetnih projekata Srbije u oblasti nauke i tehnološkog razvoja, navodi Sputnjik.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се