SAD planiraju uskoro da opreme lovce laserima?

Lovci američkog ratnog vazduhoplovstva uskoro bi mogli „brzo i lako da onesposobljavaju neprijateljske mete uz pomoć nevidljivih energetskih zraka koje bi ispaljivali mali laserski topovi“, navodi sajt „Lajv sajens“.

Kako piše pomenuti sajt, istraživačka laboratorija vazduhoplovstva SAD je pre nekoliko dana potpisala ugovor vredan 26,3 miliona dolara sa kompanijom „Lokid Martin“, koja bi trebalo da razvije lasersko naoružanje dovoljno lako i malo da može da se koristi na lovcima SAD.

Lajv sajens ističe da lasersko naoružanje nije ništa novo, ali da je većina takvih sistema koji su dovoljno snažni da naprave bilo kakvu štetu, suviše glomazna i teška.

Zbog toga se laserski sistemi uglavnom koriste na zemlji ili brodovima.

„Lokid Martin“ je još 2015. godine izveo prve testove sa laserskim sistemima na avionima, da bi utvrdili da li je montiranje jakih lasera na letelice izvodljivo.

„Ranije ove godine, napravili smo laser jačine 60 kilovata za instaliranje na vojno terensko vozilo“, ističe Rob Afzal iz „Lokid Martina.“

„To je potpuno nov i drugačiji izazov, napraviti mali laserski sistem koji može 'da leti'. Uzbudljivo je gledati kako ta tehnologija sazreva da bi na kraju završila na avionima“, kaže Afzal.

broj komentara 16 pošalji komentar
(ponedeljak, 13. nov 2017, 12:14)
anonymous [neregistrovani]

Брмбрм...

Има један диван чланак у америким војно-стручним новинама у којима се обрађује "шта би било када би 4 Ф-35 наишли на 4 Су-35." Одговор је - побећи што пре и позвати у помоћ Ф-15 или Ф-18. Тако да ово око ласера.... А топло би препоручио америчким "стручњацима" да прочитају нешто о руском авион А-60 и пројекту 1ЛК222. Наиме, 1ЛК222 земаљског базирања је ласер који је стациониран на аеродрому Пушкин (Петровград) и служи за уништавање космичке компоненте америчког ПРО. Такав исти компекс се налази на авиону А-60 који је 2009. у лету ласером уништио сателит на висини од 1500 км. Оба ова система се налазе у фази дубоког и интензивног развоја.

(subota, 11. nov 2017, 23:19)
anonymous [neregistrovani]

@ Avioni, kamioni...

Ni ja nemam nista niti sa Kezarom, niti sa Cezarom, ali K(C)iril sigurno ima neke veze sa azbukom odnosno cirilicom.
Postujem i azbuku i abecedu i koristim oba pisma kako u pisanju tako i u citanju i smatram, da oni koji poticu sa prostora bivse Jugoslavije a ne poznaju oba pisma, da su polupismeni.
Opca tendencija je sada na tim prostorima polupismenost ili totalna nepismenost kako bi vladajuci lakse vladali masama, nesto kao u srednjam vjeku.

(subota, 11. nov 2017, 22:22)
bata [neregistrovani]

kako da ne

ma gotovi su, njihove lagarije više ne prolaze jer nema više budalana na ovome svetu.

(subota, 11. nov 2017, 14:32)
anonymous [neregistrovani]

Avioni ,kamioni svemirski brodovi

Ja upalim svoj traktor da vidis bato kako prede i odo ja u njivu treba narodu hleb ! Daj ti meni modernizuj masine za obradjivanje zemlje kakvi vas laseri spopali a i ovi nasi sveznajuci tako slozni da se skoro posvadjase ko pise Azbukom a ko Latinicom sve sam Srbin do Srbina ha ha ha bravo, samo bi jos da dodam da mi nepisemo kirilicom mi sa Kirilom i Metodijem nemamo nista nasa je Azbuka !

(subota, 11. nov 2017, 14:02)
србин [neregistrovani]

хахахахахаха

Американци очигледно нису чули за огледало. Нису Руси џабе први по научним достигнућима хахахахаха

(subota, 11. nov 2017, 12:44)
Dragon [neregistrovani]

Laseri

Mnogo brate igrate te igrice na kompjuterima, pa kad spavate imate kosmar, sanjate razne snove pa cak i one iz igrica. Toliko su vas kompjuterske igrice okupirale, da vam se sve uzburkalo pa pocinjete da prepricavate snove. Ma bit ce laseri u doba kad covjek bide putovao po obodima Mlijecnog puta, razmisljauci kako do drugih galaksija.

(subota, 11. nov 2017, 10:49)
anonymous [neregistrovani]

Energija

Laser koji moze nesto da isjece, mnogo je tezak, znaci nije za aviona. Sada se samo koriste za nisane.

(subota, 11. nov 2017, 10:00)
anonymous [neregistrovani]

@ Sve sami naucnici

A ti sigurno jesi NAUCNIK( i to ne bas neki) bez obzira na kojem pises.

(subota, 11. nov 2017, 08:56)
anonymous [neregistrovani]

СВЕ САМИ НАУЧНИЦИ,

нарочито ови што не пишу на српском!

(subota, 11. nov 2017, 07:44)
anonymous [neregistrovani]

nesto

poput slijetanja na Mjesec