Aibo, najbolji čovekov prijatelj iz „Sonija“

Japanska kompanija „Soni“ proizvela je novi model „Aiba“, psa-robota. Već je dostupan za narudžbine u Japanu, a naći će se u prodaji od 11. januara naredne godine. Koštaće blizu 1.700 dolara, što je skoro dvostruko manje od njegovog prethodnika.

Da li je vreme kućnih ljubimaca prošlo, da li ćemo umesto pseće hrane kupovati baterije i da li će biti i ovakvih lutalica, pitanja su koja sebi postavljaju sociolozi posle promocije igračke za koju njeni tvorci tvrde da je mnogo više od toga.

„'Aibo' robotski pas, baš kao i pravi pas, vlasnicima pruža ljubav, naklonjen je i privržen i pokazuje radost kad se igrate s njim ili ga mazite. On u potunosti može da zameni kućnog ljubimca“, objašnjava Kazuo Hiraji iz „Sonija“.

Pas-robot umesto očiju ima dva OLED panela koji pokazuju brojna raspoloženja, a telo psa je veoma fleksibilno i pokretljivo.

„Ponašanje mu je prilagodljivo jer robot uči šta njegove vlasnike čini srećnima i zadovoljnima, pa se i razvija u skladu s tim. Pas-robot može se povezati internetom i na taj način kontrolisati i druge kućne aparate“, ističe Hiraji.

Najveća mana „Aiba“ jeste što njegova baterija može da traje samo dva sata, uz punjenje od tri sata. Stručnjaci kažu da će uskoro pronaći način kako da se puni bežično kod kuće i time će se rešiti njegova autonomija kao kućnog ljubimca.

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 10. nov 2017, 22:26)
anonymous [neregistrovani]

Igračka je igračka bez obzira koliko "realna" bila!

Nikad nisam razumela kako neko može ljubimca I igračku da poistovećuje.
Nisam od onih koji ljubimce mamaju I tataju (ništa mi gadnije nego kad čujem "dođi kod mamice") ali za mene su ovo samo igračke, verodostojne koliko je to moguće ali ipak mrtva stvar, dok mi je ljubimac sasvim druga kategorija, nešto živo prijateljsko, a ne nešto što stane na tri sata kako bi se napunilo.
A I malo mi deluje čudnjikavo da se igram sa jastukom (skoro beše onaj što "zamenjuje" mačke) ili lutkom u mojim godinama, zamišljeni prijatelji su ipak samo za malu decu.