„Fejsbuk“ želi na kinesko tržište, Si obećava otvaranje Kine

Kineski predsednik Si Đinping sastao se u Pekingu sa direktorima vodećim američkih kompanija „Epl“ i „Fejsbuk“ Timom Kukom i Markom Zakerbergom kojima je, uoči posete predsednika SAD Kini, obećao veće otvaranje kineske ekonomije.

Na godišnjem sastanku savetnika u Školi ekonomije i menadžmenta Univerziteta Cinghua, Si Đinping je prisutnima poručio da je razvoj Kine prilika za ceo svet, prenosi AP.

Sastanak je usledio nekoliko dana pošto je Si učvrstio svoju poziciju na mestu najmoćnijeg kineskog lidera posle Mao Cedunga dok „Fejsbuk“ nastoji da prodre na veliko kinesko tržište, navodi AFP.

Strane kompanije često se žale zbog nedovoljnog pristupa kineskim tržištima, navodi AFP dodajući da se Zakerberg naročito potrudio da pridobije kinesko vrhovno rukovodstvo u nadi da će ubediti Peking da olabavi svoju zabranu po pitanju „Fejsbuka“.

Rojters prenosi da je Zakerberg fotografisan sa kolekcijom Sijevih spisa kao i kako zadovoljno džogira po Trgu Tjenanmen uprkos velikom zagađanju vazduha, a održao je i predavanje.

Ipak, stiče se utisak da „Fejsbuk“ nije mnogo napredovao u ubeđivanju Pekinga da se predomisli, a to izgleda još manje verovatno s obzirom na jačanje državne kontrole nad društvenim medijima.

Inače, u kineskoj školi ekonomije gostovali su mnogi lideri svetskih tehnoloških i finansijskih kompanija među kojima Stiven Švarcman iz „Blekstona“, Lojd Blenkfejn iz „Goldman Saksa“ i Ilon Mask iz „Tesle, kao i mnogi kineski preduzetnici među kojima se ističe osnivač „Alibabe“ Džek Ma.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво