Holandija, „Vindous 10“ optužen za kršenje zakona o ličnim podacima

Holandske vlasti su objavile da operativni sistem „Vindous 10“ krši zakon o privatnosti i upozorile njegovog proizvođača, američkog giganta u oblasti softvera „Majkrosoft“ da bi mogao biti kažnjen.

Холандија, „Виндоус 10“ оптужен за кршење закона о личним подацима Холандија, „Виндоус 10“ оптужен за кршење закона о личним подацима

„Majkrosoft“ krši holandski zakon o zaštiti podataka time što obrađuje lične podatke korisnika svog operativnog sistema „Vindous 10“ na njihovim računarima, objavila je u petak holandska Uprava za zaštitu podataka (DPA).

Ta uprava zamera američkom gigantu u oblasti softvera što „ne informiše jasno“ korisnike „Vindousa 10“ da taj sistem „neprekidno prikuplja lične podatke o njihovom korišćenju aplikacija i postupanju na internetu, a sve to preko svog pretraživača 'Edž' (Edge), kada se koristi podrazumevana konfiguracija“ tog operativnog sistema (Default Settings).

Kompanija „Makrosoft“ takođe „ne obaveštava jasno korisnike o vrsti podataka“ koji se obrađuju i „u koju svrhu“. Osim toga, taj sistem ne pruža korisnicima valjan alat za „davanje saglasnosti za obradu njihovih ličnih podataka“, navodi se u obrazloženju DPA. U Upravi za zaštitu podataka kažu da je ispitano nekoliko verzija „Vindousa 10“, instaliranih na četiri miliona računara u Holandiji od njegovog lansiranja jula 2015. godine.

„Majkrosoft“ može da sistematski prati sadržaj pretraživača korisnika sistema sa „podrazumevanom konfiguracijom“ (Default Settings), zaključuju nadležni.

Na primer, ta firma može da prikuplja podatke i pomoću aplikacija kao što su „jedan turski dnevni list, jedan magazin namenjen homoseksualcima ili jedna aplikacija koja najavljuje vreme molitve za muslimane“, ukazuje DPA. To „Majkrosoftu“ omogućava da korisniku upućuje prilagođene oglase i privatne savete.

„'Majkrosoft' je uveravao da će okončati to kršenje. Ali to se nije dogodilo, i holandska DPA može odlučiti da mu izrekne sankcije“, upozorila je Uprava za zaštitu podataka.

Američka kompanija odgovorila je saopštenjem da holandski izveštaj „ne odražava tačno“ kako „Vindous 10“ postupa s ličnim podacima. „Nastavićemo saradnju s DPA da bi se našla odgovarajuća rešenja“, poručila je zvaničnica „Majkrosofta“ Marisa Rodžers.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво