Astronauti popravljaju robotsku ruku na Kosmičkoj stanici

Dvojica američkih astronauta izašla su u svemirsku šetnju da poprave dotrajalu robotsku ruku Međunarodne kosmičke stanice, navodi se u saopštenju Nase.

Астронаути поправљају роботску руку на Космичкој станици Астронаути поправљају роботску руку на Космичкој станици

Ruka koja je dobro služila više od 16 godina pokazuje znake umora i Nasa želi da ona bude u savršenom radnom stanju da bi mogla da prihvati američku svemirsku letelicu za snabdevanje idućeg meseca.

Astronauti Rendi Bresnik i Mark Vande Haj počeli su svoj izlazak u 14.05 po srednjoevropskom vremenu kada su aktivirali baterije svog svemirskog kombinezona i zatim izašli u svemirski prostor.

Predviđeno je da će njihov izlazak u svemir trajati šest i po sati. To je prva od tri svemirske šetnje planirane tokom naredne dve nedelje.

Planirano je da zamene šaku velike robotske ruke proizvedene u Kanadi. Mehanizam za prihvat šake je loše funkcionisao u avgustu.

Ruka je duga 18 metara i ima presudnu ulogu u radovima na svemirskoj stanici i takođe služi da „uhvati" letelice koje redovno dolaze da snabdevaju stanicu.

Ovo je 203. svemirska šetnja u istoriji Međunarodne kosmičke stanice.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво