Zašto je loše da pametan telefon zameni ključ automobila

Dok Bavarska industrija motora (BMV) smatra da je ključ za vrata automobila i za pokretanje motora stvar prošlosti, specijalizovani američki auto-sajt „Best rajd“, ima oprečan stav – da „ključ zaslužuje dužno poštovanje i nadamo se da će još dugo živeti“.

Šef prodaje i marketinga Grupe BMV Ijan Robertson smatra da je ključ za automobil „mrtav“ i da će ga zameniti pametan telefon.

Proizvođači automobila su određene funkcije već uneli u pametne telefone, ali još nisu potpuno eliminisali ključ.

„Iskreno, koliko je ljudi kojima ključ zaista treba?“, pitao je nedavno novinare Robertson na Sajmu automobila u Frankfurtu.

Već nekoliko godina je u mnogim novim automobilima fizički ključ zamenjen „senzorom blizine“ koji komunicira s jedinstvenom elektronskom karticom u ulozi ključa u džepu vlasnika.

Zato mnogi smatraju da je odavno uvedeni elektronski privezak za daljinsko otključavanje vrata automobila, „nepotreban visuljak“, „ostatak organa koji je evolucija prevazišla“, čije postojanje izaziva probleme.

Robertson je zato nagovestio da BMV razmatra potpuno ukidanje ključa – „Da vidimo da li je to uopšte izvodljivo, i da li to mi možemo da uradimo. A kada ćemo to uraditi, to ćemo tek da vidimo“, rekao je Robertson.

Može se pomisliti na desetak razloga „zašto je pametan telefon grozna zamena za skromni ključ“, piše Best rajd (BestRide.com), i kao osnovni razlog navodi „bestseler“ uputstvo o tome šta uraditi kada se isprazni baterija opšteprihvaćenog elektronskog priveska za daljinsko otključavanje vrata automobila, a tada se u auto ne može ući.

To ukazuje koliki problem je baterija, čega su proizvođači automobila – posebno BMV – i te kako svesni jer su se još pre mnogo godina potrudili da baš iz tog razloga pravi, fizički ključ, elegantno „sakriju“ u elektronski privezak za daljinsko otključavanje.

I to samo zbog baterije priveska koja ipak traje godinama, za razliku od baterije pametnog telefona koja se isprazni jednom dnevno, ponekad i češće, a utičnica i punjač nisu uvek nadohvat ruke, te kako onda telefonom otključati i pokrenuti automobil?

Uz to, pametni telefon je „isuviše nestabilan“, nepouzdan uređaj da bi imao ulogu jedine naprave koja otključava i pokreće automobil.

Najčešći problem sa sličnim, novim, ali već rasprostranjenim elektronskim bravama ulaznih vrata kuća i stanova je to što brava treba da „prepozna“ telefon koji će je otključati. To svakodnevno angažuje čitavu armiju servisera, a BMV to verovatno ima na umu, ako namerava da i dalje brine o kupcima svojih automobila od 70.000 dolara naviše.

Ali, to je samo početak teškoća jer se pametni telefoni ažuriraju bar dvaput mesečno i skoro svakog puta se pritom nekoj od aplikacija desi neka čudna promena, te „eto opet prilike za ponovo komplikovano 'upoznavanje' telefona sa automobilom“.

Dalje, iako bi iz niza razloga bilo poželjno da se isti telefon uvek koristi uz isti auto, prosečan vek telefona je tri godine što je neuporedivo kraće od veka automobila.

Iako su danas automobili bolji, sigurniji, efikasniji i štedljiviji nego što su bili ikada ranije, proizvođači koji su svojevremeno bili sinonim za pouzdanost, sada su pod žestokom paljbom zbog rasprostranjene nepouzdanosti tehnologije, najčešće povezane s dosadašnjom integracijom pametnih telefona i automobila.

Tako je u izveštaju firme „Dž.D. Pauer“, specijalizovane za pouzdanost automobila, za ovu, 2017. godinu, konstatovano dalje povećavanje broja problema povezanih s tom tehnologijom, što je doprinelo smanjenju pouzdanosti proizvoda auto-industrije u dve uzastopne godine.

Prosek je sada 156 problema na 100 automobila.

Kategorija „Audio/Komunikacije/Zabava/Navigacija“ (ACEN) i dalje je najproblematičnija, sa 22 odsto učešća među svim problemima vlasnika sa automobilima, što je dva odsto više nego prošle godine.

Sve te nevolje izgledaju kao gotovo zanemarljive dok se ne uzme u obzir sigurnost digitalnih funkcija automobila što je „noćna mora kojom se niko ozbiljno ne bavi“, piše Best rajd.

Vrlo glupa ideja

Na ovogodišnjoj redovnoj svetskoj hakerskih konferenciji DEFCON u Las Vegasu, čitava jedna hala je bila posvećena tome kako se mogu eksploatisati polovične mere sigurnosti ugrađene u modernu automobilsku tehnologiju.

„Savremeni automobili su kompjuterizovaniji nego ikada ranije. 'Infotejnment' i navigacioni sistemi, vaj-faj, automatsko ažuriranje softvera i druge inovacije imaju za cilj da vožnju učine jednostavnijom. Ali, tehnologija vozila nije išla u korak sa danas rastuće neprijateljskim bezbednosnim okruženjem, ostavljajući milione ranjive pred napadom“, navodi se na sajtu Kar haking vilidž (CarHackingVillage.com).

„Uputstva za bezbednost vozila i ne pominju zlonamerne elektronske pretnje. Iako su vozila osetljiva na iste 'viruse' kao i kućni kompjuteri, proizvođači automobila nisu obavezani da provere bezbednost elektronike vozila. Ta situacija je jednostavno neprihvatljiva“, piše u knjizi Krejga Smita „Priručnik hakera automobila“ (The Car Hacker's Handbook), „bibliji“ auto-hakera koja je besplatno na internetu.

Zato stručnjak za elektronsku bezbednost sajta Bets rajd i haker koji ne želi da mu se objavi ime, o zamisli direktora BMV-a o ukidanju ključa za automobil kaže da je to „već na prvi pogled vrlo glupa ideja“.

Jer, kako je rekao, „moji prijatelji (hakeri) i ja već možemo presretnuti, pokrenuti i odvesti skoro sve automobile sa elektronskim bravama koji su sada u proizvodnji. A zašto proizvođači žele da stvari postanu još manje sigurne, to zaista ne znam“.

„Taj sumanuti trend povezivanja svega na veb-uređaj (u ovom slučaju telefon), nama (hakerima) omogućava da provalimo u još više stvari. Ne bih ulazio u detalje, ali, ukratko, sve to je vrlo, vrlo glupa ideja koju samo neki idiot u marketingu može smatrati dobrom“, rekao je stručnjak sajta Best rajd.

broj komentara 4 pošalji komentar
(subota, 30. sep 2017, 19:24)
anonymous [neregistrovani]

Неверни

@Naklapanja pećinskog čoveka

Без ланца и катанца - јок, море.

(subota, 30. sep 2017, 17:05)
anonymous [neregistrovani]

Ursus spelaeus

@Naklapanja pećinskog čoveka

Па зар нам нису колико јуче на овим истим стрницама предвдели да за пар година нећемо ни да имамо своје аутомобиле, него довољно да звизнеш па ти под терасу стигне електрични беспилотни такси који те вози лево-десно? Ево ја предлажем - сви љубитељи бесмислених џиџабиџа нека се повежу са Илоном Маском који је лепо јуче ракао (и остао жив) како ће он за 5 година (од јуче тече време) да направи велику колонију на Марсу за пар стотина новомарсијана, па тамо притискајте дугмиће и гумбиће, скенирајте се до миле виље уздуж и попреко, а нама пећинарима оставите ову лепу зелену планету да се још мало науживамо.

(subota, 30. sep 2017, 13:52)
anonymous [neregistrovani]

Naklapanja pećinskog čoveka

Ne mislim da je u ovom trenutku telefon idealna zamena, ali je zamena koja će se desiti već i zato što može da donese komfor i brojne nove mogućnosti koje ključ ne može. Recimo, biće moguće programirati paljenje, zagrevanje (motora i kabine), itd. Ne, nije potpuno isto kao ključ i možda ćemo morati da se odreknemo nečega što ključ nudi, ali to se desilo već milion puta u istoriji. Isto kao što se kuka na moguće probleme sa baterijom, može da se kuka i na gubljenje ključa (mnogo češće nego gubljenje telefona), zaleđivanje brave ili mogućnost da nam neko iz obesti ili osvete sipa lepak u bravu. Dakle, sve su to jadikovanja pećinskog čoveka koji samo iz obične navike (koje uvek teško menjamo) smišlja opravdanja za ostajanje u prošlosti, ne želeći pritom da prihvati da i ta prošlost ima možda još više mana i to u istom stilu. Uostalom, sve je više uređaja koji podržavaju bežično punjenje, pa bi automobili mogli da ponude takav punjač umesto brave ili će telefoni imati rfid koji neće zahtevati napajanje (što je već realnost), itd. A uvek može da se stavi i čitač otiska prsta. Možda ćemo uskoro dobiti i daljinsko očitavanje gena, pa će automobil moći da nas prepozna kao što nas pas prepozna po mirisu ili zvuku koraka. A možda ćemo i automobil uskoro da dozivamo imenom ili zviždukom (ili barem prtiskom na dugme), da nas sačeka ispred vrata.

A na kraju, sve je to nevažno, jer će saobraćaj budunosti biti mnogo više okrenut masovnom (i deljenom) transportu, a ne ličnim vozilima.

(subota, 30. sep 2017, 13:08)
anonymous [neregistrovani]

Продовољство

За таљиге и волове није требао ни кључ, ни електронска брава ни мобилни. И свуда се стигло и све се урадило. Све било еколошки.