Automobil koji od komandi ima samo jedno dugme!

Razvoj tehnologije svakog dana toliko napreduje da nas često ostavlja bez daha. U Dubaiju je na jednoj izložbi nemački automobilski gigant „Folksvagen“, u saradnji sa vlastima tog emirata, predstavio automatizovano vozilo „Sedrik“, koje bi se kretalo na pritisak dugmeta.

Vlasti Dubaija nameravaju da taj grad učine jednim od najpametnijih i najodrživijih na svetu, a prototip vozila „Sedrik“ bi mogao da pomogne toj ambiciji.

Proizvođač tvrdi da iako je reč o konceptu, taj automobil je održiv, bezbedan, pogodan i lak za upravljanje a za kontrolu koristi samo jedno dugme. Osim toga potpuno automatizovano vozilo koristiće manje prostora i energije.

„Ovo je pametan automobil. Smatra se jedinstvenim jer je bez vozača i omogućava vožnju u bilo kom prostoru“, ističe sultan Buti Ben Mejren, generalni direktor Odeljenja za upravljanje zemljištem u Dubaiju.

Na „Volksvagenovoj“ internet stranici stoji i da će „Sedrik“ biti ponuđen da ga koriste penzioneri, invalidi i stanovnici grada koji nemaju automobil ili vozačku dozvolu.

Vlasti Dubaija razmišljaju da ga upotrebe kako bi zainteresovanima pokazivali mesta za gradnju. Vozilo prima četiri osobe, ima 36 senzora zahvaljujući kojima se prilagođava okruženju.

Vaj-faj sistem će se aktivirati na glasovnu komandu, a volan i pedale bi bili potpuno automatizovani što znači da putnici mogu bezbrižno da sede i voze se.

U tom emiratu je testiran i prvi električni taksi bez vozača čime Dubai želi da postane pionir u toj oblasti futurističkog prevoza. Planira se integrisanje samovozećih taksija u transportnu mrežu sa metroom, autobusima i tramvajima.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво