Srbija može postati nova „silicijumska dolina“

Kada u bilo kojoj zemlji sveta, od Japana do Kalifornije, kupite telefon, tablet računar ili automobil, vrlo je verovatno da je bar jedan njegov čip razvijen u Beogradu, kaže je prodekan za saradnju sa privredom Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu Milo Tomašević.

Povodom nastavka saradnje sa kompanijom „Elsys“ u okviru koje će 15 studenata dobiti priliku da tokom šestomesečne plaćene prakse nauče sve o projektovanju analognih i digitalnih intergrisanih kola, Tomašević je rekao i da ovaj program pomaže pri smanjenju odliva srpskih talenata.

U programu, koji se sprovodi već 10 godina, osim ETF-a učestvuju i Fakultet tehničkih nauka iz Novog Sada i Elektronski fakultet iz Niša.

„Srbija ima priliku da postane ‘silicijumska dolina' Jugoistočne Evrope, pa je saradnja između privrede i fakulteta neophodna da bismo na adekvatan način pratili promene u ovoj izuzetno dinamičnoj oblasti“, kaže Tomašević.

Zbog toga je, objašnjava, ovaj program koji između ostalog podrazumeva i praksu u kompaniji „Elsys“, veoma značajan, jer osim toga što pospešuje privredu, pomaže i pri smanjenju odliva srpskih talenata.

Praksa će, dodaje, trajati od tri do šest meseci i pružiće studentima iskustvo i znanje koje je neophodno da prilikom zapošljavanja, budu konkurentni na tržištu rada. „Program pruža odličnu priliku mladim, tek diplomiranim inženjerima da se upoznaju sa funkcionisanjem velikih svetskih kompanija, kao i sa najnovijim trendovima u industriji“, naglasio je Tomašević.

Osim toga, napominje Tomašević, program je ujedno i mogućnost da odmah nakon fakulteta mladi pronađu posao u Srbiji.

„Od početka saradnje, kroz program je zaposleno na desetine studentata koji su pri kraju studija i koji su, direktno sa fakulteta, bez industrijskog iskustva, pronašli posao u struci“, rekao je Tomašević. 

Razvoj integrisanih kola i čipova na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Beogradu (ETF) počeo je pre više od pola veka otvaranjem laboratorija za elektroniku i laboratorije za obradu podataka. 

Kompanija „Elsys“ i njena kancelarija, su u Beogradu, u januaru ove godine, donirali 30 „razvojnih okruženja Altera“, na kojima studenti izvode laboratorijske vežbe u okviru tri predmeta na drugoj i četvrtoj godini osnovnih akademskih studija, podseća profesor Tomašević. 

„Svake godine se na odsecima za elektroniku i računarsku tehniku i informatiku upisuje oko 180 novih studenata, a potrebe privrede i kompanija koje posluju u Srbiji u ovim oblastima su mnogo veće“, ukazao je Tomašević.

Najnovija istraživanja, kaže, pokazuju da u Srbiji nedostaje više od 15.000 stručnjaka.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво