Privatne kompanije u novoj svemirskoj trci u centru Nase

Američka agencija za istraživanje svemira uskoro će opet moći da šalje astronaute na Međunarodnu kosmičku stanicu sa teritorije SAD, prvi put od povlačenja iz upotrebe „spejs šatla“, 2011. godine.

Za taj poduhvat su ključne privatne kompanije „Boing“ i „Spejs iks“ koje imaju komercijalne ugovore s Nasom. Učešćem više privatnih kompanija, na neki način, pokrenuta je „nova svemirska trka“ u Svemirskom centru „Kenedi“, rekli su zvaničnici.

Probni testovi, među kojima su i misije s posadom, planirani su za 2018. godinu, preneo je AP.

Direktor Kenedijevog centra za planiranje i razvoj Tom Engler istakao je da je u centru mnogo uloženo kako bi se omogućili svemriski letovi u narednih 50 i više godina, što će iskoristiti i privatne kompanije.

Javno-privatno partnerstvo je preobrazilo Kenedijev centar u svemirsku luku koju može da koristi više kompanija. Nasa razvija Sistem za svemirska lansiranja i letelicu „orion“ za misije u dubokom svemiru, između ostalog i do Marsa, dok je privatnim kompanijama ostavila da prevoze ljude do niske Zemljine orbite.

„Boing“ pravi „CST-100 starlajner“ (CST-100 Starliner) koju će prevoziti astronaute do Kosmičke stanice. Trenutno se prave tri „starlajnera“, među kojima je u jedan u kojem će sledeće godine biti astronauti.

„Ako je Mars vrh Mont Everesta, niska Zemljina orbita je bazni kamp. Komercijalne kompanije su šerpasi da stvari nose tamo“, ocenio je Kris Ferguson, bivši astronaut Nase i direktor za posadu i misije u „Bonigu“.

„Spejs iks“, koji prenosi teret do svemirske stanice letelicom „dragon“, modifikovao je staru lansirnu rampu za svoje rakete „falkon 9“, koje je uspešno višekratno koristio. Kompanija Ilona Maska planira da koristi novu verziju letelice, „dragon 2“, za prevoz astronauta do Kosmičke stanice.

Kompanija „Blu oridžin“, koju je osnovao Džef Bejzos, pravi fabriku raketa koje planira da lansira iz Kejp Kanaverala.

„Boing“ i „Junajtid launč alajans“ prave toranj za ulazak astronauta u „starlajner“ koji bi trebalo da bude lansiran uz pomoć raketa „atlas V“ koje su među najpouzdanijim, navodi AP.

„Ovo je zaista 'Apolo era' za sledeću generaciju. Ovo inspiriše sledeću generaciju da se opet zaljubi u svemir, da zaista ispita granice i utaba nam put za buduća komercijalna istraživanja svemira“, rekla je Šenon Kogin iz „Junajtit launč alajansa“.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво