Treći u Srbiji – punjač za e-automobile od danas u Bubanj potoku

Uređaj za punjenje električnih automobila, treći za sada u Srbiji, počeo je da radi danas, a instaliran je kod bivše naplatne stanice „Bubanj potok“ na auto-putu u smeru ka Nišu.

Трећи у Србији – пуњач за е-аутомобиле од данас у Бубањ потоку Трећи у Србији – пуњач за е-аутомобиле од данас у Бубањ потоку

Reč je o jednom od pet punjača koji će biti instalirani na svim bitnim ulaznim pravcima u Srbiju, pored punjača instaliranog u renoviranoj garaži na Obilićevom vencu u Beogradu, a u sklopu putne modernizacije, Ministarstvo građevinarstva uvelo je i besplatan vaj-faj internet na pet odmorišta.

Prema rečima pomoćnika ministra građevinarstva Saše Stojanovića, trenutno se još jedan punjač instalira na naplatnoj stanici „Šid“, a biće postavljeni punjači za e-vozila na naplatnoj stanici „Subotica jug“ iz pravca Mađarske, kao i na naplatnoj stanici „Dimitrovgrad“ iz pravca Bugarske, dok se jedan već nalazi u Preševu.

„Reč je o najsavremenijem punjaču najviše kategorije koji omogućava brzo punjenje baterije vozila u roku od 25 minuta. Korisnici će moći punjače da koriste besplatno do kraja ovog meseca, ali u toku je pripremanje odluke i pravnih formalnosti nakon kojih će se definisati cena korišćenja ove usluge“, rekao je Stojanović Tanjugu.

Prema Stojanovićevim rečima, punjači su najmodernije rešenje na kojima je moguće puniti vozila svih svetskih proizvođača, jer poseduju tri priključka, od čega su dva za brzo DC punjenje i jedan za brzo AC punjenje, a svi su postavljeni na svetskim sajtovima i aplikacijama gde korisnici u realnom vremenu mogu da imaju uvid u vrstu elektropunjača, tipu priključka, kao i informaciju o zauzetosti.

Takođe, Stojanović kaže da besplatni internet, koji je isto tako instaliran na pet odmorišta do sada, na magistralnim pravcima auto-puta predstavlja dopunsku ponudu na Koridoru 10 i podvlači da će se isti nivo opreme ugrađivati i na Koridoru 11.

„Ideja nam je da promenimo sliku auto-puteva, da napravimo dodatnu ponudu auto-puta i svih novih deonica, kao i da unapredimo postojeće i podignemo ih na evropski standard. U tom smislu, od same ideje da se instaliraju punjači za vozila na električni pogon i besplatni bežični internet do realizacije prošla su nepuna dva meseca“, kaže Stojanović.

Darko Savić iz „Puteva Srbije“ naglasio je da je instalirani punjač „ne jedan od najbržih, već najbrža vrsta punjača na svetu“, kojih u Evropi ima veoma malo na glavnim magistralnim pravcima.

„Obično ih instaliraju velike robne kuće, veliki tržni centri, ali na putnim pravcima ih nema, a mi smo prva zemlja koja je to uradila na glavnom putnom pravcu Koridora 10, iskoristili smo bivši prostor naplatne stanice 'Bubanj potok' da instaliramo takav jedan punjač“, kaže Savić.

U promotivnom periodu, kako kaže, korišćenje punjača neće se naplaćivati, dok je u pripremi odluka za naplatu korišćenja auto-punjača i kako je dodao, najverovatnije će od septembra početi naplata.

„Iskustva u Evropi govore da to jedno punjenje košta između pet i deset evra, zavisno od kapaciteta baterije vozila i samog e-automobila“, navodi Savić.

„Putevi Srbije“, ističe Savić, planiraju modernizaciju najbitnijih odmorišta na celom Koridoru, a da je, u sklopu tih modernizacija, otvoreno i prvo prodajno mesto za TAG uređaje elektronske naplate putarine na auto-putu.

„Slobodno mogu da kažem da imamo više od 180.000 korisnika TAG-ova, idemo ka preporukama EK koja protežira naplatu putarine bez zaustavljanja. Više od 60 odsto teških kamiona na auto-putevima u Srbiji prođe bez zaustavljanja i time smanjujemo potrebu za angažovanjem inkasanata, nemamo zadržavanja na naplatnim stanicama, smanjujemo izduvne gasove. Mnogo toga je prednost korišćenja TAG uređaja“, ističe Savić.

Ministarstvo građevinarstva i „Putevi Srbije“ planiraju uređenje svih ključnih odmorišta na auto-putevima, što će podrazumevati uvođenje električne energije, osvetljenje, izgradnju toaleta, uvođenje bežičnog interneta, postavljanje mobilijara za odmor, kao i instalaciju uređaja za punjenje automobila.

Podaci MUP-a pokazuju da je u našoj zemlji trenutno registrovano ukupno 128 električnih vozila, a da je od tog broja, 90 registrovano u Beogradu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво