Prva farma plutajućih vetro-turbina „isplivala“ kod Škotske

Prva plutajuća farma vetrenjača u svetu se formira blizu severoistočne obale Škotske, a ta revolucionarna tehnologija će omogućiti korišćenje energije vetra u vodama predubokim za konvencionalne stajaće turbine, preneo je Bi-Bi-Si.

Do sada je postavljena jedna turbina a još četiri čekaju na raspoređivanje.

Ta farma je test koji će obezbediti struju za 20.000 domova, a kompanija „Statojl“, proizvođač turbina saopštila je da očekuje da će količina energije dobijena na plutajućoj farmi nadmašiti sve već postojeće.

Kompanija se nada da će razvoj tehnologije doneti zaradu, posebno u Japanu i na zapadnoj obali SAD gde su vode duboke. Takođe, veruje se da će u budućnosti i proizvodnja turbina koštati mnogo manje nego sada, pa će plutajuće farme biti potpuno konkurentne.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи