Kenguri zbunjuju automatska vozila koja razvija „Volvo“

Švedski proizvođač automobila „Volvo“ saopštio je da njegov „Sistem za detektovanje velikih životinja“ u vozilima bez vozača može da primeti i izbegne na putu jelena, losa i irvasa, ali da prvi probni testovi pokazuju da ima problem s kengurima.

Automatski automobil kompanije „Volvo“ za sada nije u mogućnosti da primeti kengura pošto njegov jedinstven način kretanja, odnosno skakanje, zbunjuje postojeći softverski sistem, navodi britanski „Gardijan“.

Direktor kompanije „Volvo“ u Australiji Kevin Makan istakao je da se do tog otkrića došlo u okviru razvoja tehnologije bez vozača i da će problem biti rešen do 2020. godine, kada će se automatska kola te kompanije pojaviti u prodaji.

„Doveli smo naše inženjere u Australiju da počnu sa prikupljanjem podataka o mogućem kretanju i ponašanju životinja kako bi kompjuteri to bolje razumeli. Autonomna kola, bez vozača, još ne postoje. To je tehnologija u razvoju, mi razvijamo automobil koji će moći da prepozna i kengure“, rekao je Makan.

Tehnički direktor kompanije „Volvo“ u Australiji Dejvid Piket rekao je ranije ovog meseca za Ej-Bi-Si da su se ti problemi pojavili pošto sistemi za detektovanje objekata koriste tlo kao referentnu tačku, pa zbog kengurovog skakutanja ne mogu da procene njegovu udaljenost od vozila.

„Kada je (kengur) u vazduhu, zapravo deluje kao da je dalje, a kada doskoči, deluje bliže“, objanio je Piket.

Sistem za detektovanje osmišljen je u Švedskoj, gde je testiran u oblastima sa losovima, a potom su probe u Australiji otkrile problem s kengurima. Kenguri učestvuju u oko 90 odsto sudara vozila sa životinjama u Australiji, navodi Gardijan.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво