Porinuće ponosa britanske mornarice najpomnije će pratiti ruski špijuni

Najveći brod u istoriji britanske mornarice uskoro će prvi put napustiti brodogradilište i otisnuti se na otvoreno more. Porinuće „Kraljice Elizabete“, sa istisninom od 65.000 tona, pomno će, osim britanskog vojnog vrha i javnosti, pratiti i ruski špijuni, prenosi „Dejli telegraf“.

Ponos Kraljevske mornarice će na probnu plovidbu otići u pratnji manjih brodova, dok će helikopteri sa kopna proveravati da li se u okolnim vodama nalaze „nezvani gosti".

Komandant Fiona Persival, čelnica brodske logistike, objašnjava da će brod sasvim sigurno privući pažnju Rusa, ali da je to uobičajeno.

U pratnji „Kraljice Elizabete“ nalaziće se fregata i razarač.

„Plovićemo tamo gde najbolje možemo da testiramo brod, a ne gde je ruskim nuklearnim podmornicama najpovoljnije. Potpuno smo sposobni da pazimo na sebe sve dok se naša pratnja nalazi na pravom mestu“, istakao je komandant vazdušnih jedinica na nosaču aviona, komandant Mark Deler.

Oko 1.000 članova posade i izvođača radova će biti na brodu tokom prvih šest nedelja probne plovidbe.

„Kraljica Elizabeta“ dugačka je 280, široka 70, a visoka 56 metara i ima palubu površine 18.200 metara kvadratnih, sa kapacitetom od 36 aviona „F-35 lajtning“.

Moći će da dostigne brzinu od 25 čvorova (46 kilometara na čas), a nosiće 1.600 članova posade. Maksimalni domet joj je 18.000 kilometara.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи