„Vikipedija“ na srpskom jeziku dostigla 350.000 članaka

Jedna od najobimnijih južnoslovenskih „Vikipedija“ – a reč je o „Vikipediji“ na srpskom jeziku – dostigla je 350.000 članaka.

Jubilarni članak napisao je dugogodišnji urednik Nikola Božić, koji je pod korisničkim imenom NikolaB na Vikipediju uneo tekst o američkom hokejašu na ledu Broku Nelsonu.

Vikipedija na srpskom jeziku nastala je 2003. godine, kada je preveden veći deo glavne strane sa engleskog jezika, a potom napisan i prvi članak o GNU licencama.

Samo tri godine kasnije imala je 100.000 članaka, a do 2013. godine dvostruko više.

Članci su na početku bili pisani samo ćirilicom, a od 2006. godine je uveden softver koji je preslovljavao tekst sa ćirilice na latinicu i obrnuto, pa je i latiničko pismo postalo ravnopravno.

Ovu enciklopediju je do danas uređivalo skoro 200.000 registrovanih korisnika, a danas je aktivno oko 1.000 urednika.

Više od 27.000 multimedijalnih datoteka je postavljeno za potrebe ilustracije članaka.

Vikipedija na srpskom jeziku danas ima više od 22,5 miliona pregleda i 37.500 izmena na mesečnom nivou. U proseku se napiše 40 članaka dnevno.

Najposećeniji članci na ovoj jezičkoj verziji u poslednjih mesec dana su o Lenki Dunđerski, Lazi Kostiću, „Pesmi Evrovizije“…

Posećenost članaka uglavnom zavisi od aktuelnih dešavanja u društvu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво