Srpski istraživači rame uz rame sa kolegama iz sveta

Nišan za tenk, simulator za upravljanje termoelektranama, ali i brojni inovativni softveri – neki su od izuma koje je „srpska pamet“ predstavila na ovogodišnjem 61. Međunarodnom sajmu tehnike i tehnoloških dostignuća u Beogradu.

Uprkos tome što podaci kažu da privatni sektor Srbije ulaže četiri puta manje para u razvoj tehnologija u odnosu na evropske zemlje, da imamo svega 2.800 istraživača na milion stanovnika, te da je izdvajanje za nauku iz budžeta 0,4 odsto, naši naučnici ne odustaju od novih ideja.

Istraživači Instituta „Mihajlo Pupin“ u Beogradu pokazali su na Sajmu specijalan simulator nišana za tenk T-55 koji koriste Vojska Srbije kao i druge vojne jedinice širom sveta.

„Već duži niz godina razvijamo simulatore za potrebe vojne industrije, a ovde smo prikazali model nišanske sprave za tenk T-55 koji služi za obuku nišandžija i upravljanje kupolom kao i pogađanje ciljeva“, objašnjava Nebojša Radmilović, rukovodilac odeljenja za regulaciju i upravljanje Instituta „Mihajlo Pupin“.

Međunarodni sajam tehnike ugostio je 500 izlagača iz 30 zemalja, a među najatraktivnijim pronalascima i savremenim tehničkim dostignućima, rame uz rame sa svetskim, predstavili su se i srpski stručnjaci sa domaćih instituta, fakulteta, kao i naše tehnološke kompanije.

Istraživač u Institutu „Mihajlo Pupin“, Vesna Petkovski, predstavila je ekipi Tanjuga poseban softver, specijalni simulator za upravljanje termoelektranama - proizvod „srpske pameti“.

„Reč je o trenažnom simulatoru termoblokova, koji je razvijen u svrhu obuke rukovaoca u termoelektranama. Na njemu stručnjaci uče kako funkcioniše jedna termoelektrana i kako postupati u nepredviđenim okolnostima“, objašnjava Petkovska i dodaje da su simulatori posebno osmišljeni za TE „Nikola Tesla A“ u Obrenovcu.

Srđan Živkov iz kompanije „Solfins“, koja je na Sajmu predstavila najsavremenije tri-de štampače, kaže da ne postoji ograničenje šta se sve danas može „odštampati“.

„Ukoliko se u industriji neki delovi pokvare, a ne postoji za njih dokumentacija na osnovu koje bismo izradili novi deo, tada se stari delovi skeniraju, a tri-de štampač ih napravi“, objašnjava Živkov.

Prema njegovim rečima, štampači mogu da proizvedu sve, od plastičnih igrački, čija vrednost je oko 100 evra, do specijalnih delova za rakete, oružje, pa čak i nove veštačke organe koji mogu da koštaju na desetine hiljada evra.

„Ovi štampači predstavljaju revoluciju u proizvodnim tehnologijama. Jedan od proizvoda koji smo odštampali je i titanijumski deo jednog raketnog sistema. Reč je o strukturi koju je nemoguće proizvesti bilo kojom tehnologijom, osim tri-de štampom“, navodi Živkov i dodaje da se na tržištu mogu kupiti kineski tri-de štampači za 500 evra, ali i oni čija cena dostiže sumu od preko milion evra.

Na Sajmu je predstavljeno više od 100 tehničko-tehnoloških inovacija, od alata i CNC mašina, različitih komponenti za namenske industrije, do softverskih rešenja i robota za lasersko sečenje tvrdih materijala.

Kompanija "Messtech" iz Austrije, koja u Srbiji traži partnere, predstavila je specijalne multi-senzore koji skeniraju krajnji proizvod, poput automobilskih delova, flaša, plastičnih komponenti, pa čak i dijamanata, a roboti, koje su doneli na sajam, vrede više od 200.000 evra.

Pored njih su i Slovenci iz kompanije "Yaskawa", sa specijalnim robotima za zavarivanje koji zamenjuju rad ljudi u proizvodnim halama u ekstremnim uslovima.

Specijalnim robotima ne smeta buka, gasovi, kao ni temperatura koja se stvara na mestu vara od preko 1.000 stepeni.

Na jednoj od najprestižnijih sajamskih manifestacija u regionu, predstavili su se izlagači iz Srbije, BiH, Austrije, Bugarske, Češke, Hrvatske, Italije, Makedonije, Kine, Nemačke, Koreje, Rusije, Slovenije, SAD, Slovačke, Turske, Tajvana (NR Kina), Francuske, Finske, Konga, Kanade, Kipra, Poljske, Švedske, Rumunije, Belgije, Holandije, Japana, Velike Britanije.

Posetiocima su se u Hali 3, pored pojedinačnih izlagača predstavile i nacionalne izložbe Češke, Austrije i Hrvatske.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво