Mladić koji je pobedio virus "WannaCry": Nisam heroj

Mladi 22-godišnji britanski stručnjak Markus Hačins, zaslužan za zaustavljanje kompjuterskog virusa "WannaCry" koji je paralisao mnoge kompjutere u 150 zemalja, otkrio je da se ne oseća kao heroj, već da se bori protiv kompjuterskih virusa jer je to ispravno.

„Definitivno nisam heroj već neko ko je radio svoj posao kako bi zaustavio botnetove“, istakao je Hačins za AP i naveo da se hiljade stručnjaka borilo protiv virusa.

Prema njegovim rečima, naleteo je na rešenje kada je analizirao uzorak jednog koda i primetio da je povezan sa neregistrovanom veb-stranicom.

Tada je odmah regiostrovao domen, nešto što i inače radi, kako bi otkrio način za praćenje ili zaustavljanje sajber pretnji.

Jedan od šefova kompanije „Kriptos lodžik“ za koju Hačins radi, istakao je da mladić nije spasio samo SAD od virusa, već je sprečio dalju štetu u ostatku sveta.

Globalni sajber napad, koji se dogodio u petak, ugrozio je oko 150 zemalja i više od 300.000 kompjutera.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара