Da li je nova „Erbasova“ kapsula budućnost transporta?

U Švajcarskoj je nedavno predstavljena specijalna kapsula koja bi mogla da bude budućnost saobraćaja. Kretala bi se po svojoj putanji, na zemlji, ali bi mogla i da leti.

Kapsula je nazvana „Pop-ap“ i proizvod je dve kompanije – evropskog proizvođača aviona „Erbasa“ i italijanske dizajnerske firme „Italdizajn“. Predstavljena je futuristička vizija kretanja po gradu.

Zagušenost u saobraćaju, zagađenost i stalni porast stanovnika u gradovima podstiču inovatore da osmišljavaju nove sisteme za transport koji će oblikovati budućnost glavnih gradova u svetu.

Ideja je jednostavna – putnici će moći da uskoče u kapsulu koja se nalazi u jednom vozilu koje se samostalno kreće. Ono će putnike prevoziti do željenog odredišta, bez potrebe da promene prevozno sredstvo. U paru sa putničkom kapsulom biće i dva različita i nezavisna modula na električni pogon.

„'Pop-ap' je novi koncept mobilnosti. Ono što je važno jeste da kombinuje transport po zemlji i u vazduhu i omogućava putnicima da brže stignu od tačke A do tačke B. Omogućeno je partnerstvo između proizvođača aviona i automobila, dva moćna sektora koji su se udružili u razvoju nove tehnologije i koncepata za potrebe pametnih gradova u budućnosti“, objašnjava Matijas Tomsen iz „Erbasovog“ odeljenja za mobilnost u gradovima.

Šasija je od ugljeničkih vlakana, a kapsulu pokreće jedna baterija. Platforma koja koristi veštačku inteligenciju omogućiće korisnicima da kapsulu odvoje od zemaljskog modula i uz pomoć vazdušnog budu na četiri do pet metara iznad zemlje, što omogućavaju osam rotora.

Ovaj multimodularni sistem će biti testiran narednih godina, a njegovi tvorci veruju da bi mogao postati funkcionalan naredne decenije.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво