Sve je spremno za istorijsko lansiranje korišćene rakete

Američka kompanija „Spejs iks“ lansiraće večeras prvu korišćenu raketu, odnosno njenu prvu, pogonsku fazu. Tom raketom su prošle godine dostavljene namirnice astronautima na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Planirano je da raketa bude lansirana u 18.27 sati po lokalnom vremenu sa Kejp Kanaverala na Floridi, a svrha lansiranja je da se raketom u udaljenu orbitu pošalje komunikacioni satelit za kompaniju SES sa sedištem u Luksemburgu, prenosi AFP.

Bela raketa „falkon 9“, koja se trenutno nalazi na lansirnoj platformi Nase, sadrži u svom sklopu visoku raketu za postizanje ubrzanja koja je prošle godine u svemir poslala teretni kosmički brod „dragon“ bez posade, a potom se vratila na okeansku platformu.

Kompanija „Spejs iks“, sa sedištem u Kaliforniji, u vlasništvu Ilona Maska, godinama unapređuje tehnologiju potisnih raketa, odnosno raketa za postizanje ubrzanja, kako bi se omogućio njihov bezbedan povratak iz svemira na kopnenu ili vodenu platformu na Zemlji.

Dosada je uspešno vratila na Zemlju osam takvih raketa, pri čemu je pet sletelo u okean, a tri na kopno, a cilj je, kako kaže vlasnik kompanije, da se delovi rakete učine ponovo upotrebljivim, kao što je slučaj i sa delovima automobila, aviona i bicikala.

Trenutno se delovi rakete vredni više miliona dolara bacaju posle svakog lansiranja, dok zvaničnici „Spejs iksa“ tvrde da bi upotrebom recikliranih delova troškovi mogli da se smanje za oko 30 odsto.

Svako lansiranje rakete „falkon 9“ inače košta više od 61 milion dolara, napominje francuska agencija.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво