Roboti ugrožavaju 30 odsto radnih mesta u Britaniji

Robotika i veštačka inteligencija mogli bi da ugroze gotovo trećinu radnih mesta zaposlenih u Britaniji do 2030-ih, prema istraživanju konsultansko-revizorske kompanije „Prajsvoterhaus Kupers“.

„Prajsvoterhaus Kupers“ (PVC) u studiji, međutim, procenjuje takođe da će se pre promeniti priroda nekih profesija, nego što će one nestati, prenosi britanski javni servis Bi-Bi-Si.

Dodaju da bi automatizacija mogla da stvori veće bogatstvo i dodatne poslove u mnogim sektorima privrede.

Poslovi u proizvodnji i maloprodaji su među najizloženijima riziku od novih tehnologija, navodi se u izveštaju.

Studija procenjuje da je 30 procenata postojećih radnih mesta u Velikoj Britaniji u potencijalno visokom riziku od automatizacije u poređenju sa 38 odsto u SAD, 35 posto u Nemačkoj i 21 odsto u Japanu.

Ivan Houksvort, glavni ekonomista PVC-a, izjavio je za Bi-Bi-Si da su „manuelni, rutinski poslovi“ koji se „uspešno mogu programirati“ najviše izloženi riziku.

„Poslovi kod kojih ima više od ljudskog dodira, kao što su zdravstvo i obrazovanje“, biće sigurniji, istakao je.

Korišćenje robota na određenim radnim pozicijama se povećava, pri čemu se zaposleni u nekim sektorima već suprotstavljaju potencijalnim izazovima.

„Već možete da vidite na železnicama da nije da svi ti štrajkovi nisu vezani sa potezima za uvođenje vozova bez mašinovođa“, rekao je Houksvort.

U budućnosti, kako dodaje, i vozači kamiona bi mogli da „dele posao“ sa samovozećim kamionima, i da možda u krajnjem ishodu i oni budu pod pretnjom gubitka radnih mesta.

„Sve u svemu, ljudi će morati da budu prilagodljiviji“, poručuje Houksvort.

Britanska vlada bi trebalo da pomogne radnicima s nižim obrazovanjem tako što će im obezbediti dodatne obuke u narednih 10 do 20 godina, navodi se u izveštaju PVC.

U studiji se takođe zaključuje da će rast produktivnosti od robotike i veštačke inteligencije podstaći britansku privredu.

„Na mnogo načina automatizacija je dobra stvar. Ona će povećati produktivnost, koja je veliki problem za Ujedinjeno Kraljevstvo u poslednje vreme, i podstaći rast prihoda... što će u drugim područjima povećati potrebu za ljudskom radnom snagom“, navodi Houksvort.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво