Naučnici pokrenuli najveće veštačko sunce!

Naučnici su u Nemačkoj pokrenuli nešto što je opisano kao „najveće veštačko sunce na svetu“. Nadaju se da će taj uređaj pomoći pri otkrivanju novih načina za stvaranje klimatski pogodnih goriva, prenosi AP.

Stvaranje takvih uslova, kao u peći, sa temperaturama koje dostižu 3.000 stepeni Celzijusa, jeste ključ za testiranje novih načina proizvodnje vodonika.

Vodonik je, po mišljenju mnogih, tečnost budućnosti. On ne ispušta ugljenik prilikom sagorevanja, što znači da ne doprinosi globalnom zagrevanju. Međutim, da bi se vodonik proizveo, potrebno je podeliti vodu na dve komponente od kojih je jedna kiseonik, za šta su neophodne ogromne količine elektriciteta.

Istraživači se nadaju da će pomoću Sunčeve energije izbeći fazu potrošnje tolikih količina električne energije. Cilj je da vremenom počne da se koristi pravo Sunce, umesto veštačkog, koje je napravljeno za ovaj eksperiment.

Pravljenje veštačkog sunca koštalo je 3,5 miliona evra. Ono za četiri sata potroši onoliko struje koliko je na godišnjem nivou potrebno četvoročlanoj porodici.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи