Britanski tinejdžer otkrio Nasinu grešku!

Američkoj agenciji za istraživanje svemira javio se britanski 17-godišnjak Majls. Ukazao je na grešku u bazi podataka koji se prikupljaju na Međunarodnoj svemirskoj stanici, piše Bi-Bi-Si.

Британски тинејџер открио Насину грешку! Британски тинејџер открио Насину грешку!

Majls Soloman, 17-godišnji učenik škole „Tapton“ u Šefildu, radio je na projektu zajedno sa svojim nastavnicima. Zadatak je obuhvatao analizu podataka sa Međunarodne svemirske stanice, a jedan od ciljeva bio je uočavanje šablona ili anomalija koje bi dovele do novih otkrića.

Soloman je pregledao podatke u vezi sa količinom radijacije na Međunarodnoj svemirskoj stanici, a pažnju mu je privukao broj -1.

„Razgovarali smo o podacima, a Soloman je odjednom pitao kako je moguće da postoji energija vrednosti -1“, priča nastavnik Džejms O'Nil.

Mladi Britanac primetio je grešku jer energija ne može biti negativna, tj. ne može biti izražena negativnim brojem. Zbog uočenog problema, Solomon i O'Nil kontaktirali su Nasu, koja se potom zahvalila na ukazanoj grešci u podacima.

U Nasi su znali da postoji problem sa negativnim brojevima koji su se pojavljivali kada detektori ne bi očitavali radijaciju, ali su nadležni u Agenciji smatrali da se greška javlja jednom ili dva puta godišnje.

Engleski učenik uočio je da se greška javlja nekoliko puta dnevno!

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво