Kako bi izgledao dan bez interneta

Da li ste se ikada zapitali kako bi izgledao vaš dan bez interneta? Mnogi od nas ne mogu da zamisle. Za deceniju i po, broj korisnika interneta se povećao 10 puta!

Како би изгледао дан без интернета Како би изгледао дан без интернета

Za svega tri godine, internet bi trebalo da bude dostupan svakom Evropljaninu. To je propisala EU. U korak sa tim i strategija Srbije, koja se ipak ne ostvaruje, pre svega iz finansijskih razloga. Godine 2011. Ujedinjene nacije su uvrstile pravo na internet među osnovna ljudska prava.

„Ne možemo bez vazduha, ne možemo bez interneta. Naravno, nije isto, jer bez vazduha mi bismo umrli, bez interneta ne bismo, ali bi bez interneta naš društveni život bio debelo obogaljen“, objašnjava marketinški konsultant Vojislav Žanetić.

Dan bez konekcije zato je za mnoge nezamisliv.

„Spojimo prosvetiteljstvo i atinsku demokratiju, dodajmo tehnološku revoluciju, industrijsku, posle napravimo od svega toga jedan bezvremenski paradoks i dobićemo vreme u kojem sada živimo. Mi smo se mentalno prilagodili tome“, dodaje Žanetić.

A pomoću interneta danas se kupuje, zaljubljuje, studira, oglašava, vodi politička kampanja. Teško je predvideti šta će sledeće internet da nam ponudi.

„Imamo mogućnost da samo otvorimo telefon i da preko Fejsbuka i Jutjuba napravimo uživo prenos, napravimo našu živu televiziju za od dvoje do dva miliona ljudi. Nakon toga, ko zna, to je već neka naučna fantastika“, ističe Istok Pavlović sa Fakulteta za medije i komunikacije.

Korak sa razvojem mreže drži jedna je od najnerazvijenijih opština u Srbiji. Odnedavno, u Petrovcu na Mlavi, svako ko se prošeta do glavnog šetališta može da se poveže na globalnu mrežu.

Građani kažu da im je internet potreban da bi se čuli sa prijateljima preko Votsapa, Fejsbuka, Instagrama, Mesindžera...

Predsednik opštine se nada koristi većoj od zabave za Petrovčane.

„Želimo da eventualnim ulagačima, investitorima, privatnicima u ovoj ulici omogućimo brže i lakše poslovanje“, objašnjava predsednik Opštine Petrovac na Mlavi Duško Nenadić.

Petrovac na Mlavi, gde svaka druga kuća koristi internet, ilustruje srpski prosek. Da bi procenat bio i veći, nadležni kažu – nedostaje novac, neretko i znanje.

„Mi sada pokušavamo da razvijemo pilot-projekte u pojedinim opštinama naše države. Gledamo da to budu one sredine koje nisu baš urbane, čak i ruralne. U njima je najteže uspostaviti internet“, kaže Irini Reljin iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Za koliko novca biste se odrekli „surfovanja“ na internetu – Srbe nisu pitali, ali jesu Amerikance.

Većina bi se teško odlučila da internet ne koristi do kraja života, kao zamenu bi možda mogli da prihvate sumu od nekoliko miliona, pa do nekoliko milijardi dolara. Mnogi su poručili – nema tih para.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара