Kriza prolazi, ljubitelji čamaca kupuju sve više

U Beogradu je u toku priredba koju svi na početku sezone s nestrpljenjem očekuju, i oni koji imaju novca za glisere od pola miliona, ali i oni koji bi da pazare gumenjak od 600 evra. Sajam nautike ove godine pokazuje da kriza prolazi, da se tržište stabilizuje pa broj prodatih motora i čamaca polako počinje da raste. Skuplji čamci se prodaju na kredit, a jeftiniji za keš – tu se ništa nije promenilo.

Kažu prodavci da je vreme kada su na sajmu prodavli jedno, ali veliko i skupo polovilo prošlo. Prošle godine prodat je brod od čak 350.000 evra, najnoviji model, a ove godine kupci kao da su se raspodelili – ima ih više, a sume su manje, ali ipak preko 100.000 evra.

Generalni direktor „Goga sitema“ Goran Vasić navodi da su za dva dana imali kapara u vrednosti od 300.000 evra, a da do kraja izložbe očekuju promet od nekoliko miliona evra.

Najskuplji izložen brod na svom trupu ima čitav kolaž svetaca i ikona. Vlasnik kaže da vredi više od tri miliona dolara i da je urađen u jednom arapskom brodogradilištu.

Ekipa RTS-a nije uspela da čuje prodajnu cenu, ali očigledno je da to niko na ovim prostorima ne može da plati.

„Kupci manjih plovila kupuju za keš dok oni drugi koji kupuju skupe čamce idu na kredit i lizing“, istakao je Dragan Stanimirović, specijalizovani novinar TU magazina.

Stiže i era elektromotora na naše prostore, a oni nisu tako skupi, mnogi su jeftniji od sadašnjih vanbrodskih.

„Zakonska regulativa dostupna je na internetu, ali na nekim našim jezerima već je zabranjena plovidba motorima sa unutrašnjim sagorevanjem“, objašnjava Branko Lukić iz kompanije „Platner Jamaha“.

Sajam će ove godine biti upamćen i po tome što se na jednom mestu ne mogu samo kupiti čamci, već i dodatna oprema koja je veliki deo nautike. Polako, i u ovoj oblasti ulazimo u tokove, pa je sve više onih koji unapred razmišljaju o bezbednosti.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво