Ženeva, za automobil od dva i po miliona evra čeka se u redu!

Proizvodnja i prodaja automobila u svetu su i prošle godine zabeležile ekspanziju, kažu stručnjaci sumirajući rezultate na 87. međunarodnom salonu automobila u Ženevi. Proizvedeno je oko 83 miliona automobila, a najveći rast, i do 13 odsto, i dalje imaju tržišta u Aziji. U Ženevi je novinarima prikazano 60 premijera, polovina su bila hibridna ili električna vozila. Najskuplja vozila odmah su prodata, a za automobil od čak dva i po miliona evra – čeka se u redu.

Женева, за аутомобил од два и по милиона евра чека се у реду! Женева, за аутомобил од два и по милиона евра чека се у реду!

Ženevski Salon automobila je dobro mesto da se vidi u kom pravcu se razvija auto-industrija, ali i centar da krupni kapital i proizvođači ugovore kredite za proizvodnju novih modela.

Finansije su u prvom planu, a najveći kupci evropskih brendova su kineske banke i fondovi. Kinezi su na taj način već kupili i kontrolisu „PSA grupu“, „Opel“, „Sab“, „Volvo“, a već sada mnogi delovi za automobile – plastika i elektronika dolaze iz kineskih fabrika.

Kinezi kupuju kako bi došli do tehnologije. Tako će uskoro sva vozila „Volvoa“ umesto iz Švedske dolaziti iz Kine.

Kinezi znaju šta rade – oni su kupovinom „Opela“ dobili najsavremeniju tehnologiju koju nisu sami mogli da razviju i jednostavnije im je da je kupe i time smanje ogromne troškove.

Od 60 premijera najmanje je bilo onih dostupnih širokoj publici. Većinom su to automobili od 30.000 evra i više. Najskuplji i najluksuzniji prodati su već prvog dana, a za modele od 2,5 miliona evra postoje i liste čekanja.

„Bugati čiron“, najskuplji automobil proizveden ikada, vredi 2,5 miliona evra i urađen je u 500 primeraka od čega su svi prodati. Trideset odsto je prodato u Evropi, 30 odsto u Americi i 30 odsto u Aziji.

Brzina kojom se tehnologija menja je ogromna. Prema predviđanju stručnjaka do 2021. godine imaćemo serijske automobile koji sami voze, a do 2025. godine u mnogim evropskim zemljama ukinuće se mogućnost korišćenja motora na benzin i dizel.

Od 2023. očekuju se i prve trke automobila bez vozača tako da će tehnologija preuzeti primat nad veštinama vožnje.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво