„Majkrosoft“ u poteri za sajber kriminalcima!

Ako prijatelji krenu da vam javljaju da dobijaju čudne poruke sa vaše imejl adrese, to je znak da je vaš kompjuter zaražen. Svake godine pojavljuju se novi „malveri“, štetni programi koji preuzimaju vaš računar i koriste ga za kriminal, ponekad skidajući i vaše poverljive podatke. Kompanija „Majkrosoft“ napravila je mapu napada i zaraženih računara na teritoriji Srbije, a njihov pravni stručnjak za ovaj deo Evrope Džek Pineda došao je u Beograd da je predstavi.

„Majkrosoftov“ tim za digitalni kriminal je jedini tim koji proaktivno juri sajber kriminalce, kaže za RTS Džek Pineda.

„Mapa nam pokazuje da smo imali 15 ozbiljnih akcija u poslednjih pet-šest godina u kojima smo uništili infrastrukturu sajber kriminalaca. Mapa nam pokazuje napade koje su izveli sajber kriminalci i ti kompjuteri su i dalje možda inficirani, ali komunikacija ne ide ka sajber kriminalcima jer smo preuzeli njihovu mrežu“, objašnjava Pineda.

Sajber kriminalac može biti svako, bilo gde u svetu, ističe Pineda. „Ne znamo jesu li u Srbiji, Americi, Rusiji ili Finskoj. Mogu biti bilo gde“, upozorava „Majkrosoftov“ stručnjak.

Ti kriminalci ne koriste samo jedan računar, već veliki broj servera. „Majkrosoft“ sarađuje sa lokalnom policijom i fizički zauzima te servere. „Da bismo srušili jedan virusni program, angažujemo policije desetak zemalja“, ističe Pineda.

Na pitanje da li ima sajber kriminalaca koji proizvode viruse u Srbiji, Pineda odgovara da je to moguće, ali da ne može zasigurno da zna.

Ističe da, posmatrajući mapu, najbolje što može da se uradi jeste da ljude uče kako da budu bezbedni.

„Moramo razumeti da je sajber bezbednost transnacionalno pitanje. Po svojoj prirodi napad može da se dogodi bilo gde. Najbolje što možemo jeste da svoj sistem obezbedimo, promenimo svoje protokole i pređemo na klaud, ako je to moguće, jer je tamo bezbednije. Morate voditi računa o bezbednosti i kao kompanija i kao korisnik“, rekao je Pineda.

Objašnjava da „Majkrosoft“ sarađuje sa vladama širom sveta i deli svoja saznanja sa timovima za brzu kompjutersku reakciju i ti timovi stupaju u kontakt sa građanima kako bi očistili svoje uređaje.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара