Roboti stižu u školske klupe!

Roboti, kao pomoć nastavnicima informatike, stižu u školske klupe. Đaci će se po prvi put uveriti da programiranje nije apstraktno, jer će ono što su isprogramirali izvršavati roboti. Dosad se za tu obuku prijavilo više od 400 nastavnika, a plan je da svi nastavnici informatike budu uključeni, ali i da svaka škola dobije po pet robota. Međutim, postavlja se pitanje koliko je to izvodljivo?

To jeste dečji automobil, ali nije igračka. To je asistent nastavnicima informatike koji pomaže đacima da razumeju programiranje.

„Robot je idealan alat za učenje kodiranja, u smislu da deca pomoću platforme koja je vrlo jednostavna i šarena, što je njima primamljivo, mogu da isprogramiraju robota, odnosno njegove različite funkcije. Robot sad ima razne mogućnosti, dakle ima LED lampice koje može da pali, ima elektromotore pomoću kojih se pokreće, ima senzor za razdaljinu da može da prepozna koliko je daleko od neke prepreke. Deca, dok programiraju njegove senzore, razmišljaju na algoritamski način koji će kasnije koristiti ako se budu bavili informacionim tehnologijama“, objašnjava Miomir Popeskov, predavač u Centru za kreativno razmišljanje „Kliker“.

„M-bot“, kako mu je ime, može se sklopiti za svega desetak minuta. Na računar se povezuje blututom ili vaj-fajem, a zasnovan je na „skreču“ – najjednostavnijem programskom jeziku na svetu. Namenjen je deci od petog do osmog razreda.

„Deca imaju program koji se nalazi na samom kompjuteru i u tom programu ređaju naredbe, odnosno programiraju šta će robot da radi. Kasnije se te naredbe prebacuju na ploču koju ima robot i on onda izvršava naredbe koje su mu zadali“, kažu u „Klikeru“.

Da je učenje uvek zanimljivije uz igru, pokazuje i ovaj robot. On se sastoji od gotovo 40 delova, a može se programirati da prati linije, izbacuje loptice i zaobilazi prepreke. A uz njega đaci neće zaobilaziti svoje obaveze, bar se tome nadaju nastavnici. Obuku za programiranja robota do sada je prošlo oko sto nastavnika iz osamdesetak škola.

„U razgovoru sa decom i objašnjavanju zašto ja danas nisam tu i gde idem da naučim da programiram robote, oni su, zapravo, bili oduševljeni do te mere da sam čak dobila molbu od jednog dečaka da se raspitam kako on može da kupi za sebe 'm-bota' da bi on to radio kod kuće. Tako da, mislim da će ovo zaista da pokrene veliko interesovanje i da će donekle da podstakne još više interesovanje za naš predmet koji, nažalost, nema adekvatnu poziciju u odnosu na ostale predmete i nije u skladu sa interesovanjima dece“, navodi Svetlana Jakšić, nastavnica informatike u OŠ „Nikola Tesla“ u Vinči.

„Vrlo je dobro za decu da na praktičnom primeru pogledaju šta to rade oni na olovci, papiru, sad već i na računarima, a to do sada nisu imali prilike. Mislim da je ovo sjajna prilika da vide praktično kako to radi, kako funkcioniše, kako se kreće, šta to oni zapravo rade kroz programiranje", ističe Nemanja Dragićević iz OŠ „Milan Munjas“ iz Uba.

Plan je da svi nastavnici informatike iz 1.250 osnovnih škola u Srbiji prođu obuku, kao i da na kraju svaka škola dobije po pet „m-botova“. Ali koliko je taj plan realan?

„I nije to toliko neizvodljivo. Ovo je jeftina tehnologija, jedan 'm-bot' košta 100 evra da bi se nabavio i uvezao. To je, na nivou škole, 500 evra donacije, što je moguće obezbediti i od lokalnih privrednika, čak i da to same škole organizuju. Ono zbog čega se mi uključujemo je zato što imamo veći kapacitet da dođemo do institucija, do nekih donatora s kojima smo prethodno bili u kontaktu i kod kojih imamo neku dozu kredibiliteta“, objašnjava Nebojša Glišić, koordinator akcije „Bitka za znanje“.

Robot umesto table samo je prvi korak u inovacijama. Krajnji cilj je da deca sama prave robote sa specifičnim namenama. Baš kao što su đaci u Hrvatskoj napravili robota koji kuva supu, a aktivira se SMS-om.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво