Evropol: Gasite veb-kamere da vas ne bi špijunirali!

Povodom obeležavanja Dana zaštite podataka, Kancelarija Evropola za zaštitu podataka upozorila je na opasnost od hakovanja kompjuterskih kamera što, kako je navela, može ozbiljno da ugrozi korisnike telefona i laptopova.

Европол: Гасите веб-камере да вас не би шпијунирали! Европол: Гасите веб-камере да вас не би шпијунирали!

Uz saopštenje, Evropol je priložio i uputstvo za zaštitu u kojem, između ostalog, savetuje da se skidaju aplikacije i softver sa poznatih izvora, ažuriraju bezbednosni softver i operativni sistemi, kao i da se pokrije veb-kamera kada nije u upotrebi.

Kako se navodi, u slučaju veb-kamera najveći mogući rizik je da haker dobije pristup njima, čak i da ga niko ne primeti, i snimi korisnika kako bi ga ucenjivao ili kako bi prikupio korisne informacije iz njegovog okruženja.

„Veb-kamere na laptopovima su postale veoma popularne ovih dana: one su uključene u svakodnevne aktivnosti kao što je razgovor sa prijateljima ili aktivnosti u vezi sa poslom. Međutim, poput većine tehnoloških postignuća, njihove osnovne prednosti mogu biti preokrenute i postati pretnja za korisnike“, ističe se u saopštenju Evropola.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се