Rođendan „Vikipedije“ u Srbiji

Nevladina organizacija „Vikimedija Srbija“ obeležila je večeras 16 godina rada „Vikipedije“, čiji su osnivači poručili da će najveća onlajn enciklopedija nastaviti da se poboljšava kako bi tekstovi bili još pouzdaniji i sadržajniji.

Urednik Vikipedije Dragan Satarić je ocenio da je Vikipedija danas bolja nego pre 16 godina i da ima kvalitetnije tekstove.

Satarić smatra da je Vikipedija postala nezaobilazni izvor podataka za sve građane koji koriste onlajn besplatne enciklopedije.

U razgovoru više ljudi se može čuti: „Čekaj da proverim taj podatak na Vikipediji“, napomenuo je Satarić na svečanosti u Univerzitetskoj biblioteci u Beogradu.

Urednik Vikipedije na srpskom jeziku Đorđe Stakić je ocenio da je razvoj takve onlajn enciklopedije potpomognut napretkom tehnike i pojavom kvalitetnih mobilnih telefona.

Stakić je istakao i da je Vikipedija sama napredovala i da danas u svojim tekstovima ima i reference.

Ivana Guslarević iz Vikimedije Srbije je najavila da će se ta organizacija u 2017. godini  usredsrediti na saradnju sa institucijama kulture i obrazovanja.

Vikipedija, kako kaže Guslarevićeva, nastoji da objavi što je moguće više arhivske građe u elektronskom obliku, kako bi ona postala dostupnija građanima.

broj komentara 0 pošalji komentar