„Ujka Sem“ želi da napravi metke koji se pretvaraju u biljke!

Američka vlada traga za kreativnim mozgovima koji će smisliti kako može da se napravi biorazgradiva municija, koja će uz barutno punjenje sadržati i seme biljaka.

Ministarstvo odbrane SAD je, kako navodi Hafington post, u novembru uputilo poziv kompanijama koje su u stanju da to učine.

Trenutno, sva municija koju na domaćim i inostranim poligonima koristi američka armija tokom manevara, počev od 120-milimetarskih tenkovskih granata, do 5,56-milimetarskih metaka, zagađuje životnu sredinu.

Reč je o čaurama, zrnima i sagorelim pogonskim hemijskim sredstvima, tačnije punjenjima, koja završavaju na zemlji ili, mnogo češće, bivaju duboko zakopana oko meta, odnosno ciljeva.

Zamena standardne municije biorazgradivim materijalima je mnogo bolja alternativa, stoji u ponudi koju je uputio Program za razvoj inovacija u malom biznisu.

Eksperti u oblasti odbrane kažu da bi bambusova vlakna mogla biti jedan od sastojaka koji se može prilagoditi izradi metaka koji ne zagađuju okolinu. Nova municija bi mogla da sadrži i seme razvijeno bioinženjeringom od strane vojske. To sebe bi proklijalo nekoliko meseci nakon „sadnje“.

Seme iz metaka bi moralo biti bezbedno za životinje, odnosno jestivo, a moralo bi i uklanjati kontaminate iz tla i hraniti se biorazgradivim komponentama potrošene municije, navodi sajt Gizmodo.

Možda deluje pomalo ironično da nešto što je pravljeno da ubije proizvode novi život i pomaže u zauzdavanju klimatskih promena.

Ako imate ideju, konkurs na sajtu Programa za razvoj inovacija u malom biznisu Ministarstva odbrane SAD je otvoren do 8. februara, navodi Hafington post.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи