Srpska svetla sijaju u Las Vegasu

Deo grada Las Vegasa osvetljen je proizvodom koji je napravljen u Srbiji. Reč je o pametnim uličnim svetlima koja se napajaju kombinacijom solarne i kinetičke energije. Četiri bandere, koliko ih je zasad instalirano, imaju punjač za mobilni i povezane su s internetom. Upućeni kažu - reč je o ozbiljnom koraku napred.

Svetlija budućnost uz pomoć pametnih uličnih svetala proizvedenih u Srbiji – tako je glasila vest objavljena u nekoliko američkih medija. Ta svetla tretiraju se kao poslednja reč tehnike.

Petar Mirović, direktor kompanije „Engo planet“ (EnGoPlanet), ističe da se kompanija bavi razvojem pametnih uličnih svetala.

„Svetla se razlikuju od konkurencije, pre svega, po tome što se napajaju isključivo iz obnovljivih izvora energije, solarne i kinetičke. Kinetička energija se dobija pomoću ploča koje se instaliraju na trotoarima i drumovima, koje konvertuju mehaničku energiju u elektricitet svaki put kada pešaci ili vozila pređu preko njih. Sva ta energija se kombinuje sa solarnom energijom i skladišti u baterije“, objašljava Mirović.

„Mislim da je to neverovatan ekološki koncept, zbog obnovljive i postojane energije“, istakao je jedan prolaznik za američku TV En-Bi-Si.

Za tri godine, Las Vegas će npr. investirati više od milijardu dolara u osvetljenje koje će koristiti isključivo obnovljive izvore energije. Na taj način štedi se i vazduh i novac: svaka bandera u Las Vegasu košta grad 250 dolara.

Džordž Servantes, menadžer Las Vegasa navodi da se nadaju rešenju koje bi moglo da zameni veliki broj uličnih svetala, koja su ogroman budžetski izdatak.

Za manje od šest meseci srpska kompanija instalirala je pametna svetla i u Filadelfiji i Omanu. Pregovaraju o velikim projektima u Kuvajtu i Indiji. Žele da osvetle i Srbiju.

„Mislimo da Srbija može da ima velike koristi od naših svetala, pre svega jer razvijamo i model za auto-puteve“, dodaje direktor kompanije „Engo planeta“.

Ideja o pametnim svetlima došla je tokom oluje Sendi, 2012. godine. Tada je polovina Njujorka ostala bez struje, skoro sedam dana.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара