„Dalji rođak“ H-145M će pomoći „gazeli“

Nabavkom devet novih helikoptera za potrebe MUP-a i Vojske Srbije od „Erbasa“, ponovo smo, kao i osamdesetih, u mogućnosti da servisiramo jedan od najrasprostranjenijih helikoptera u regionu koji je ranije bio u sastavu JNA. Reč je, naravno, o „gazeli“, helikopteru koji posle raspada Jugoslavije koriste mnoge novonastale zemlje. „Gazela“ se proizvodila u Jugoslaviji, a njen glavni deo, rotor, proizvodio se u namenskoj industriji u Rakovici.

Novi H-145M dalji je rođak „gazele“ i proizvod evropskog koncerna „Erbas“. Namena mu je raznolika, obuhvata transport, traganje i spasavanje, borbene misije. Može se koristiti u mirnodopske ali i vojne svrhe, ne spada u oklopnike mada je veoma okretan u borbi jer lako menja položaj, tih je i veoma brz.

„Ovi helikopteri odlično služe specijalnim snagama, ali se mogu koristiti i u kontroli granice, protiv pobunjenika i za protivteroristička dejstva, ali i za medicinsku evakuaciju civila“, ističe Filip Breval iz „Erbasa“. (Tehničke karakteristike H-145M možete pogledati ovde)

Kupljeni su helikopteri koji su svrsishodni i potrebni, kažu u stručnjaci i analitičari. Reč je o potpuno novim sredstvima koja daju novi nivo sposobnosti našim oružanim snagama.

Ovakve helikoptere imaju spasilačke ekipe na Alpima, ali i armije u Evropi, jer zahvaljujući njima lako obučavaju i pripremaju pilote.

„Nova generacija 'Erbasovih' helikoptera ima najsavremeniju opremu za navigaciju, traganje i spasavanje ljudi, kako na kopnu, tako i na moru“, dodaje Filip Breval.

Cilj ovog ugovora nije samo akvizicija već i nastavak saradnje i transfer tehnologije da bi se u Srbiji organizovao remont više od 100 starih helikoptera „gazela“.

Remontni zavod „Moma Stanojlović“ dobiće sertifikat da bude regionalni serviser za te helikoptere, a to znači da se mogu time servisirati aparati iz Crne Gore, Makedonije i BiH.

Број коментара 34

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво