Japan poslao letelicu na Međunarodnu svemirsku stanicu

Nedelju dana nakon neuspeha kolega iz Rusije, Japan je poslao letelicu s neophodnim potrepštinama na Međunarodnu svemirsku stanicu. U paketu je i novi uređaj za sakupljanje svemirskog otpada.

Kapsula „Kounotori“ nosi skoro pet tona hrane, vode i drugih potrepština, pa i šest novih litijum-jonskih baterija za sistem napajanja na solarnu energiju.

Astronauti bi sledećeg meseca trebalo da idu u svemirsku šetnju za zamenu starih nikl-vodoničnih baterija.

Zbog incidenta sa ruskom letelicom „Progres“ i odlaganja američkih letova, isporuka na Međunarodnu svemirsku stanicu dosta je hitna. Očekuje se da će japanska kapsula u utorak stići do stanice. U paketu je i novi uređaj za sakupljanje svemirskog otpada.

Naučnici iz japanske svemirske agencije JAKSA su napravili vrstu hvataljke za otpad koji je nastao ljudskom aktivnošću. Reč je o delovima starih satelita ili raketa, koje će se iz zemljine orbite na kraju gurnuti u atmosferu, gde će izgoreti.

Uređaj se sastoji od „elektodinamičkog kabla“, napravljenog od čeličnih vlakana i aluminijuma, i mreže, u čijoj je izradi pomogla frima za ribolovačku opremu, a pokreće ga električna energija koja se dobija pomoću magnetnog polja Zemlje.

Dužina kabla s mrežom je 700 metara, a naredne verzije će biti dučake pet do 10 kilometara, te će hvatati mnogo više otpada.

To je šesta japanska isporuka do stanice koja je udaljena od Zemlje 400 kilometara.

Na Međunarodnoj svemirskoj stanici se nalaze Francuz, koji predstavlja Evropsku svermisku agenciju, dvoje Amerikanaca i tri Rusa.

Privatna kompanija „Spejs eks“ (SpaceX), koju NASA koristi za slanje namirnica i druge robe na stanicu, prekinula je isporuke u septembru, posle eksplozije rakete na rampi na Floridi. Očekuje se da će kompanija sledećeg meseca nastaviti letove s juga Kalifornije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи