„Nikola“, budućnost kamiona

Za hibridne automobile „Tesla“ ste čuli – ali verovatno niste za hibridni kamion pod imenom „Nikola“. Naime, ovo je drugi put da najprestižniji proizvodi u oblasti transporta u Americi nose ime našeg najvećeg naučnika. „Nikola“ je kamion koji će pokretati ćelije vodonika i koji će sa jednim punjenjem moći da pređe 1.900 kilometara.

Snaga kamiona je dovoljna da proizvede vučnu silu za transport oko 36 tona tereta, sa autonomijom od 2.000 kilometara. Isto toliko ima i konjskih snaga, i neverovatnih 5.000 njutnmetara maksimalnog obrtnog momenta.

„Ovo je najnapredniji kamion ikada napravljen. Jedna od inovacija je pametna tabla, koja omogućava vozačima da odaberu najekonomičniji put. U kabinama su i kreveti, "epl" TV, vajfaj, pristup 4G mreži, ali i frižider, zamrzivač i mikrotalasna“, kaže Trevor Milton iz kompanije „Nikola 1“.

Potencijalne kupce su privukli time što im nude kamione na lizing. Mamac je i ponuda besplatnog metana za prvih 1,6 miliona kilometara, koji će biti pokriveni cenom lizinga.

„Najveći problem za ova vozila je upravo nedostatak infrastrukture koja će im pružati usluge kao što je punjenje ovim gorivom. Zbog toga, ova ali i druge kompanije planiraju da proizvode svoje tečno hidrogensko gorivo, koje će se prodavati u SAD i Kanadi od 2018. godine“, ističe Volfang Bernard iz „Dajmler kamiona“.

Cenu zakupa nisu u „Nikoli 1“ otkrili, ali su prihvatili rezervacije u iznosu od skoro tri milijarde dolara (toliko košta, prema procenama, 7.000 kamiona). Njihov plan od 50.000 komada godišnje, koliko su planirali da proizvedu – kažu analitičari, malo je preambiciozan.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво