Ruski teretni brod raspao se na visini od 190 kilometara iznad Zemlje

Ruska agencija za istraživanje svemira „Roskosmos“ oglasila se vanrednim saopštenjem na svom zvaničnom sajtu da je došlo do uništenja njihovog svemirkog teretnog broda. Uzroci gubitka letelice se još ne navode, hitna istraga je u toku.

Prema preliminarnim informacijama, nepredviđeni gubitak teretne kapsule „progres MS-O4“ dogodio na visini od oko 190 kilometara iznad ruralne, nenaseljene planinske teritorije Republike Tuva, i većina delova je sagorela u gustim slojevima atmosfere.

Državna komisija analizira trenutnu situaciju. Gubitak teretnog broda neće uticati na normalan rad sistema stanice i posade Međunarodne kosmičke stanice, navodi se na sajtu „Roskosmosa“.

Ranije danas ruska agencija za istraživanje svemira je saopštila da je izgubila kontakt sa svojim bespilotnim svemirskim brodom za snabdevanje koji je krenuo ka Međunarodnoj kosmičkoj stanici, ubrzo posle njegovog poletanja sa kosmodroma „Bajkonur“ u Kazahstanu.

„Kontakt je izgubljen 383 sekunde posle poletanja rakete 'sojuz' sa kargo kapsulom 'progres MS-O4'“, saopštila je danas agencija „Roskosmos“ i dodala da stručnjaci pokušavaju da saznaju šta je uzrok problema.

Po planu je letelica „progres MS-O4“, koja je danas poletela s kosmodroma u Kazahstanu, trebalo da pristane na Međunarodnu kosmičku stanicu u subotu posle podne po centralnoevropskom vremenu, s dve i po tone goriva, vode, hrane i drugih potrepština.

Model „progres“ se koristi više od četiri decenije, ali je sadašnja verzija potpuno digitalizovana i ima unapređen sistem za pristajanje.

Na Međunarodnoj kosmičkoj stanici se trenutno nalaze astronauti Nase Šejn Kimbrou i Pegi Viston, Rusi Sergej Riškov, Andrej Borisenko i Oleg Novicki i Tomas Peske iz Evropske svemirske agencije (ESA).

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво