Nemačka misija na Mesec hoće da dokaže da Nasino sletanje nije prevara

Jedan od timova koji konkuriše za „Guglovu“ nagradu „Lunar iks“ želi da spusti dve mobilne sonde na Mesec kako bi ispitao lunarni rover, koji je na Zemljinom satelitu ostavila misija „Apolo 17“.

"PT Scientists", jedan je od 16 timova koji konkurišu za „Guglove“ nagrade u vrednosti od 30 miliona dolara. Propozicije su sledeće: Privatna grupa mora da spusti autonomno vozilo na Mesec, sa njim pređe najmanje 500 metara na površini i pošalje fotografije visoke rezolucije na Zemlju.

Trenutno na razvoju rovera rade sa nemačkim automobilskim džinom „Audijem“, a nedavno su potpisali ugovor sa „Spejsflajt industriz“ (Spaceflight Industries) obezbeđujući mesto na njihovoj komercijalnoj letelici.

Prvi tim koji spusti rover na Mesec i ispuni ostale zadatke dobiće 20 miliona, dok će drugi dobiti pet miliona. Ostali novac biće isplaćen u slučaju da neki od timova pređe više nego što je potrebno, pronađe zaleđenu vodu i poseti sletna mesta misija „Apolo“.

Nemački tim planira da pošalje sonde blizu mesta gde su astronauti misije „Apolo 17“ istraživali Mesec od 11. do 14. decembra 1972. godine. Ta Nasina misija je poznata po tome da je to bio poslednji put da su ljudi posetili Mesečevu površinu.

Nadaju se da će moći i da snime opremu koju su ostavili astronauti, posebno lunarno vozilo kojim su se vozili po površini.

Planiraju da spuste sonde tri do pet kilometara od mesta spuštanja misije „Apolo 17“. Potom bi ih približili na 200 metara udaljenosti.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво