„Hekler i Koh“, oružje za idealne demokratije

Nemački gigant „Hekler i Koh“ objavio je da više neće prodavati svoje proizvode „korumpiranim i nedemokratskim zemljama“, jer je postalo teško dobiti dozvolu nemačke države za takvu saradnju.

Komapnija, jedna od najvećih na svetu na polju proizvodnje naoružanja, ubuduće će oružje prodavati demokratskim državama u kojima nema korupcije i koje su članice NATO-a.

Nju Jurop (New Europe) prenosi da će promena u strategiji poslovanja izostaviti snabdevanje zemalja poput Saudijske Arabije, Meksika, Brazila, Indije, pa čak i Turske, koja je članica NATO-a. Navodno je jurišnom puškom „hekler i koh 416“ ubijen Osama bin Laden.

Ipak, ograničenje nemačke vlade o izvozu oružja na Bliski istok je loše uticalo na poslovanje kompanije, što je doprinelo kolapsu od 90 odsto operativnih prihoda prošle godine.

Kompanija je tužila nemačku vladu prošle godine zbog neodobravanja ugovora o snabdevanju Saudijske Arabije rezervnim delovima koji su im neophodni za pušku „g-36“.

Dogovor je usvojen 2008. godine, i pored zabrinutosti zbog kršenja ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji, ali je nemačka vlada ipak promenila svoj stav o izvozu oružja pre dve godine.

Nemački ministar ekonomije Sigmar Gabrijel je pokušao da suzbije prodaju tenkova i naročito lakog oružja, nakon preuzimanja funkcije krajem 2013. godine, tvrdeći da je upravo takvo oružje, poput automatskih pušaka, bilo oružje koje se najčešće koristilo u građanskim ratovima širom sveta.

Prodaja oružja je veoma osetljivo pitanje u Nemačkoj, zbog njene istorije u Drugom svetskom ratu. Ta država je peti izvoznik oružja na svetu, prema istraživanju Instituta SIPRI, a u toj industriji je zaposleno oko 80.000 ljudi.

Nemačka kompanija, sa njenih 850 zaposlenih i oko 200 miliona evra godišnjeg prometa, finansijski je pogođena i nedavno je bila pred bankrotom.

Uspeli su da se povrate zahvaljujući velikoj porudžbini francuske vojske, koja je kupila više od 100.000 pištolja. Nakon napada u Nici, Francuska policija je od te kompanije naručila 2.000 pištolja i 3.000 mitraljeza.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи