Glavobolja za NATO – nova kineska raketa velikog dometa

Sa dometom većim od 300 kilometara, mogućnošću da jedri na visini od 30 kilometara, sa većim radarom i boljim senzorima, nova kineska raketa veoma velikog dometa razlog je za glavobolju zapadnih vojnih zvaničnika, piše portal „Popular sajens“.

Ranije tokom meseca, kineski lovac J-16 je ispalio novu veliku hipersoničnu raketu, uspešno uništivši dron sa velikog rastojanja.

Gledajući fotografije poletanja, nova raketa je duga 5,8 metara, prečnika 33 centimetra. Ima četiri repna krila. Prema svim podacima i izveštajima, raketa spada u kategoriju vazduh–vazduh veoma velikog dometa (VLRAAM - Very Long Range Anti-Aircraft Missile), sa dometom od preko 300 kilometara.

To znači da ta raketa ima daleko veći domet od bilo kog američkog ili NATO vazduh–vazduh projektila. Osim toga, njen snažni motor će postizati brzinu šest puta veću od brzine zvuka, što će dodatno povećati zonu onemogućenog bekstva (zonu u kojoj meta ne može da izbegne raketu).

Još jedna velika prednost njene veličine je mogućnost da se na nju smesti AESA radar (Active Electronically Scanned), koji je tri do četiri puta veći od radarskih sistema na sličnim projektilima.

On će omogućiti dodatnu digitalnu prilagodljivost, čime će doprineti većoj efektivnosti protiv dalekih i nevidljivih (stelt) meta. Takođe će biti otporniji na elektronske protivmere, poput ometanja.

Pomoćni senzor je infracrveni, elektro-optički pretraživač koji može da identifikuje i locira mete poput vazdušnih tankera ili kontrolno-radarskih letelica.

Posebno je zanimljiva mogućnost jedrenja. Nedavno objavljeni izveštaj sa pekinškog Insitituta za kontrolnu i elektronsku tehnologiju utvrdio je da će se srednji deo leta (između lansiranja i prilaženja meti) biti na visini od 30 kilometara.

Letenje u takvoj sredini niskog vazdušnog pritiska i malog otpora će omogućiti raketi da poveća domet. Takođe, jedrenje na velikim brzinama će otežati mogućnost da je neprijateljske letelice ili vazdušna odbrana obore.

Konačno, velika visina će omogućiti raketi neuobičajeni ugao napada na mete ispod nje, što će smanjiti raspoloživo vreme izbegavanja.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара