Srbija na polju električnih automobila kasni nekoliko decenija

U Srbiji trenutno ima samo 13 registrovanih automobila na struju. Ova vozila su budućnost transporta u Evropskoj uniji, a trenutno se u Skandinaviji prodaju brže nego benzinci ili dizelaši. Iz AMSS-a kažu da trenutno za razvijenim svetom kasnimo nekoliko decenija i da, ukoliko ne promenimo praksu, tranzitni turisti će zaobilaziti Srbiju.

Ukoliko imate električni automobil, ne možete da ga dopunite nigde u centru Beograda ili na Koridoru 10. Dva punjača koja su bila promotivna ne rade. Jedina dobra vest je da sada možete da registrujete električno vozilo i da ga vozite, ali za priključak za punjenje morate da se snađete.

Jedine punjače za električna vozila postavila je nedavno u Beogradu jedna banka, ali samo za potrebe njihovih sedam vozila.

„Ovo vozilo potroši jedan do 12 kilovata na sto kilometara, to znači da je trošak na 100 pređenih kilometara ispod jednog evra. Kada to uporedimo sa sadašnjim komercijalnim vozilima, to je petostruko jeftinije nego što troše vozila koja sada koristimo“, kaže Ivan Smiljković iz Prokredit banke.

Postavljenje mreže za samo 13 registrovanih vozila je, kako kažu iz AMSS-a, neisplativo, ali dodaju da je u Evropi registrovano više od milion električnih vozila, da će ih biti sve više i u Beogradu i na Koridoru 10. Moramo imati i punjače i parkinge.

„To nije veliki problem. Danas možete veoma brzo da instalirate opremu. Problema nema, osim u glavama ljudi. Samo je pitanje koliko će biti potrebno vremena da se ljudi podstaknu na takav potez“, ističe Milan Božić iz AMSS-a.

Da li će baksuzni broj 13 registrovanih električnih vozila pokrenuti neku širu društvenu akciju nadležnih, videće se već sledeće turističke sezone.

AMSS je već konkurisao kod fondova EU za mrežu punjača uz auto-puteve u Srbiji. Međutim, to isto treba da urade i lokalne samouprave i obezbede najmanje 100 parking mesta u većim gradovima u Srbiji gde će se elektromobili puniti i parkirati besplatno ne bi li privukli tranzitne turiste.

Naši susedi koji su u EU već odavno imaju takve mreže, pa čak i oni koji imaju manje registrovanih električnih vozila od nas.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво