Hakerski napad blokirao „Tviter“ i Si-En-En u SAD, u Moskvi ne radi Dži-Pi-Es

Nekoliko velikih sajtova među kojima „Tviter“ i „Spotifaj“, Si-En-En i „Redit“, bilo je blokirano danas tokom dva sata na istočnoj obali SAD posle hakerskog napada na jednog internet provajdera, saopšteno je u Vašingtonu. Takođe, građani Moskve su prijavili da u centru ruske prestonice danas ne radi Dži-Pi-Es i traže objašnjenje zašto.

Smetnje, koje su trajale od 11 do 13 časova (GMT) imali su i sajtovi Njujork tajmsa, Voks medija i Netfliksa, javila je agencija Frans pres.

Napad je najviše pogodio istočnu obalu SAD, ali i druge krajeve.

Provajder „Din“ iz američke savezne države Nju Hempšir na istočnoj obali saopštio je da su njegovi serveri bili mete napada što je izazvalo prekid internet saobraćaja, ali je posle dva sata sve vraćeno u normalu, javila je agencija AP.

„Din“ obezbeđuje optimizaciju internet saobraćaja velikih sajtova.

Problem potiče iz Kremlja?

Mnogi Rusi primetili su da aplikacije za mobilne telefone koje koriste Dži-Pi-Es ne rade u centru Moskve i traže objašnjenje zašto je to tako, prenosi AP.

Programer ruske internet firme „Jandeks“ Grigorij Bakunov izjavio je da je istraga pokazala da se sistem za blokiranje Dži-Pi-Esa signala nalazi unutar Kremlja, gde je i kancelarija ruskog predsednika Vladimira Putina, navodi američka agencija.

Korisnici Dži-Pi-Esa se na društvenim mrežama žale da, kad su u blizini Kremlja, njihove aplikacije koje koriste Dži-Pi-Es pokazuju da se oni nalaze na moskovskom aerodromu „Vnukovo“, koji je na 25 kilometara od Moskve.

Portparol Putina Dmitrij Peskov je novinarima juče rekao da ne zna zašto Dži-Pi-Es ne radi i dodao da i sam ima taj problem.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи