Piroćanac napravio aplikaciju za otkrivanje lažnih novčanica

Miodrag Penčić, diplomirani inženjer elektronike iz Pirota, razvio je aplikacije za pametne „Android“ telefone uz pomoć kojih mogu da se otkriju falsifikovane novčanice evra i dolara ili da se izračuna zatezna kamata.

Aplikacije su besplatne i mogu se preuzeti sa Android marketa, a prednost je i što korisnici u svakom trenutku i na bilo kom mestu imaju uvid u finansijske transakcije.

Prema rečima idejnog tvorca, aplikacija za proveru kvaliteta novčanica evra i dolara, štedi vreme i smanjuje rizik od upotrebe falsifikata. Nju je Miodrag Penčić, programer iz Pirota razvio sam kada je primetio da u „Gugl“ prodavnici nedostaju neki elementi.

„Provera serijskog broja za dolar je za sada jedina takva uopšte - ne postoji druga, ni slična čak. Dok recimo za proveru serijskog broja evra postoje slične, ali je ova naprednija u smislu stabilnijeg rada“, objašnjava Penčić.

Osim provera serijskog broja novčanica, Penčić je napravio još dve aplikacije iz oblasti finansija - jedna je kreditni kalkulator, a druga za izračunavanje zatezne kamate.

„Treba da date početni datum, datum nastanka duga, datum obračuna i osnovni iznos. Jednostavno, pritiskom na dugme, vi imate rešenje - konačnu sumu, koliki je ukupni dug i kolika je kamata“, otkriva Penčić detalje korišćenja aplikacije.  

Iz Srbije još nije moguća direktna prodaja Android aplikacija, pa se određena zarada može ostvariti samo preko umetnutih reklama. Uprkos tome ovaj pragmatični Piroćanac je zadovoljan, jer trenutno preko 1.000 ljudi širom sveta koristi njegove aplikacije koje su podržane na 36 jezika.

Novčanice, kaže programer, za sada najčešće proveravaju Italijani, Nemci i Amerikanci, a obračunavanje kamate i dugovanja - očekivano - korisnici u Srbiji i bivšim jugoslovenskim republikama.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво