„Skjaparelijevo“ stanje na površini Marsa i dalje nepoznato

Konferencija za medije u Centru za svemirske operacije Evropske agencije za istraživanje svemira u Darmštatu nije dala očekivane odgovore – da li je modul „Skjapareli“ sleteo na Mars i u kakvom je strukturalnom stanju još se ne zna. Misija se ipak smatra uspešnom.

„Dobra vest je što možemo da potvrdimo da je TGO (letelica misije 'Egzomars' koja je nosila modul) u orbiti. To znači da je TGO spremna za prenos podataka. U normalnom je stanju i spremna da pređe na sledeću fazu“, istakli su zvaničnici ESA na konferenciji.

„Izazovi su tek pred TGO-om.“

„Naravno da znamo da vas najviše interesuje šta je sa modulom. Prema podacima koji su stigli sa velikog broja senzora na njemu, znamo da je prošao kroz gornje slojeve atmosfere Marsa, ali podataka o mekom sletanju nema“, glasio je odgovor na pitanje šta je sa „Skjaparelijem“.

Dakle, nema potvrde o uspešnom sletanju, niti o strukturalnom stanju modula.

Kako je rečeno, orbiter TGO je poslao podatke o uspešnom ulasku u orbitu, i one koje je dobio od modula. Stigli su na Zemlju preko velikog radio-teleskopa u Indiji i trenutno ih stručnjaci analiziraju.

Međutim, prenos podataka se prekinuo baš kada je „Skjapareli“ trebalo da sleti pomoću padobrana. 

Novog signala sa površine Marsa još nema, međutim, trenutno stanje, odnosno uspešan ulazak letelice u orbitu Crvene planete, smatra se velikim uspehom.

„Nakon jučerašnjeg velikog događaja mi imamo orbiter oko Marsa, spreman za naučni rad i podršku za slanje rovera 2020. godine, u okviru misije 'Egzomars'“, rekao je Jan Verner, generalni direktor ESA. 

„'Skjaparelijeva' primarna uloga je bila da testira evropske tehnologije za sletanje. Snimanje podataka tokom sletanja je deo toga i važno je da saznamo šta se desilo, da bismo mogli da se pripremimo za buduće letove.“

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво